Rannus luuravad muinaseestlased

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitlusstseeni proovis võtsid mõõtu Niisa osatäitja Saskia Jõers ja Kaldi osatäitja Martti Hallik.
Võitlusstseeni proovis võtsid mõõtu Niisa osatäitja Saskia Jõers ja Kaldi osatäitja Martti Hallik. Foto: Andres Ehrenpreis

Täna lõpeb Rannus nädal aega kestnud näitlemislaager ning homme saavad kõik soovijad minna vaatama ajaloolist näitemängu «Neeme» Rannu mõisapargi vabaõhulaval.



Lavastaja Astrid Halliku selgitusel käib näidendi «Neeme» tegevus aasta pärast Ümera lahingut. Loo peakangelane on noor malevapealik Neeme, kes on lapsest saadik tahtnud võitjaks saada.

Nii hakkab ta koos oma sõpradega Turaida lahinguks sõjaoskusi treenima. Ilusaid plaane rikub negatiivne tegelane Vellus, kes armub Neeme pruuti ja reedab kättemaksuks vastasleerile Neeme lahingusaladusi.

Takune muinaseestlane

Lavastuse muudab mõnevõrra eriliseks see, et esinejate hulgas on nii kohalikud harrastusnäitlejad kui ka neid, kes pole näitlemisega üldse kokku puutunud.

«Võtan kõiki näitlejaid võrdsetena. Võib-olla on nendega isegi raskem, kes on juba näidelnud, sest neil on oma kujutlus, mis võib aga minu omaga vastuollu minna,» ütles Astrid Hallik.

Mõni aasta tagasi mängiti Rannu vabaõhulaval Barbara von Tiesenhauseni elusaatusest pajatavat näidendit «Barbara lugu», mille lavastas vanemuislane Jüri Lumiste. Nüüdne «Neeme» on sama suurejooneline ettevõtmine, on Hallik veendunud.

«See etendus ei paku glamuuri ega sädelust, vaid takust muinaseestlast, kes võõrvõimu all vihast punnis on,» selgitas Hallik «Barbara loo» ja «Neeme» erinevust.

Peaosatäitja Janar Vikat esialgu ennast Neemena ette ei kujutanud. «Läksin kohale, mul­­le anti paberid kätte ja öeldi: nii, nüüd oled sina Neeme,» naeris ta.

Tegelikult oli valida kahe andeka kandidaadi vahel ja otsustavaks sai hoopis juuksevärv.
«Neeme tegelaskujul on heledad juuksed ning minul samuti, teine kandidaat oli aga brünett,» ütles Janar Vikat.

Suurejoonelised võitlused

Nii Janar Vikat kui ka Astrid Hallik toovad välja etenduse võitlusstseenide poole. «Võitlemist on rohkem ning sõnalist osa vähem kui Barbara loos,» ütles Vikat.

«Laura Nõlvak, võitlusstseenide juhendaja, tegeles noorte õpetamisega kolmapäeval kella üheni öösel,» rääkis Hallik. Sõjamehi tuleb kohalike noorte hulgast järjest juurde.
«Eks nad kõndisid mööda ja nägid, kuidas näitlejad võitlustseene harjutasid, ja nüüd tahavad ise ka,» arvas ta.

Neeme isa ning külavanemat mängiv Arvi Sepp ei oska esialgu hinnata, kas «Neeme» etendus osutub sama menukaks kui «Barbara lugu». Seevastu on Kaupo osatäitja Haldur Ivask kindel, et etendus tuleb sama edukas, kui isegi mitte edukam.

Etendused on homme kell 17 ja 21 Rannu mõisaparki ehitatud vabaõhulaval ja neid vaatama pääseb tasuta.

«Neeme»

• Rannu mõisapargi vabaõhulaval 31. juulil kell 17 ja 21.

• Lavastaja Astrid Hallik, nimiosatäitja Janar Vikat (Rannu külateater).

• Lavavõitlust õpetas Laura Nõlvak (Eesti Nuku- ja Noorsooteater).

• Etenduse kostüümid pärinevad filmist «Malev».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles