Vanemuine mängib elektrikitarri

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnne! Vanemuise juht Paavo Nõgene ja üks peamisi rokkooperi «Ruja» tegijaid Ene-Liis Sem­per lõid Rakveres rahvusvahelise teatripäeva tähistamisel pokaale kokku.
Õnne! Vanemuise juht Paavo Nõgene ja üks peamisi rokkooperi «Ruja» tegijaid Ene-Liis Sem­per lõid Rakveres rahvusvahelise teatripäeva tähistamisel pokaale kokku. Foto: Liis Treimann

Kreutzwaldi kirja pandud «Kalevipoja» algusrida «Laena mulle kannelt, Vanemuine!» tuleb ümber sõnastada. Esitab ju müütiline habemik nüüd oma joru elektrikitarri saatel, sest see tagab edu.





Teatripäeval Vanemuise teatrile au ja hiilgust toonud auhindamisel Rakveres oli kõige aluseks kitarriansambel Ruja. Nii et kui teatrijuht Paavo Nõgene astus kolleegide ja kaamerate ette tänusõnu ütlema, siis nimetas ta täiesti õiglaselt kõigepealt legendaarset bändi ja seejärel rokkooperi etendamisel osalenud 400-liikmelist kollektiivi.

Eesti teatrite lavajõud said näidata mullu oma võimeid enam kui 120 uuslavastuses. Neid sõelunud žüriid jagasid välja ühtekokku 30 mitmesugust auhinda, millest viis tuli Vanemuisesse. Ja nendest viiest oli kolm «Ruja» eest (parima lavastuse auhind, muusikalavastuse eriauhind, Natalie Mei auhind).
Kombinaatteater

Vanemuine on kuulutanud ennast juba mitu aastakümmet kombinaatteatriks, kus on vaatamist ja kuulamist nii tantsuhuvilisele, muusikasõbrale kui ka sõnakunsti austajale.

Balletilavastuse auhinnale oli žürii kandideerima seadnud ka vanemuislasest baleriini Hayley Jean Blackburni, kuid auhinna viis Estoniasse Eve Andre. Ruja muusika kõrval tõusis esile ka Priit Pajusaare kirjutatud «Detektiiv Lotte», kust oli kandideerima seatud Maria Soomets kui kahe rolli täitja.

Seekord jäi – nagu mitmel varasemal korral – Vanemuine kui sõnalavastuste pakkuja auhindamisel tähelepanuta, isegi kandidaatide hulgas ei olnud ühtki selle teatri sildi all tegutsenud lavastajat ja näitlejat. Nii osutab vanemuislasele Kais Adlasele määratud tunnustamata näitleja auhind justkui kogu Vanemuise draamaosa tunnustamatusele.

Vaatamata asjade sellisele kurvale käekäigule on ometi põhjust rõõmustada, et eelmisel suvel Tartu kesklinnas kaikunud ansambli Ruja viisid lisasid äsjasel teatripäeval Vanemuisele sära.

Kuid tartlased võiksid olla rõõmsad ka selle üle, et mees­kõrvalosa auhinna sai Rain Simmul. Nimelt jäi Tallinna Linnateatri näitleja auhinnaotsustajatele silma Emajõe Suveteatri «Romeos ja Julias».

Ja seegi on meeldiv, et ülekullatud Petersoni pere liige, vanemuislane Laura sai «Maarja kuulutamises» lavapartnerluse eest kahasse oma õe Mariaga parima naisnäitleja auhinna. Kuid see ei tulnud vaatajate ette Vanemuises, vaid hoopiski Theatrumis.

Järgmistel aastatel


Vanemuine salvestas oma viimaste aastate ühe suurima õnnestumise «Ruja» DVD-le. Selle ülevaatamisel saavad Tartu teatri kui loomeasutuse suunajad ehk võtta õppust ja anda impulsse lähema tuleviku repertuaari kavandamiseks.

Aga paluks ikka nõnda, et see tooks kaasa üha enam rõõmu järgmiste aastate rahvusvahelistel teatripäevadel ka sõnalavastuste valdkonnas.

Vanemuine võitis viis auhinda

• Vanemuine võitis 2008. aasta loomingu eest Eesti Teatriliidu aastaauhindade väljakuulutamisel Rakvere teatris rahvusvahelisel teatripäeval 30 auhinnast viis.
• Parima lavastuse auhinna määras žürii rokkooperi «Ruja» eest – libreto Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper (mõlemad teater NO99), lavastaja Tiit Ojasoo, muusikajuht Erki Pehk (rahvusooper Estonia), kunstnik Ene-Liis Semper, valguskunstnik Palle Palmé (Rootsi), koreograaf Marika Aidla (Vanemuine).
• Muusikalavastuse eriauhind – «Ruja» loomingulisele kooslusele idee ja selle ajastutundliku teostuse eest.
• Natalie Mei auhind muusikalavastuse lava- ja kostüümikujunduse eest – Ene-Liis Semperile erinevate lavakujunduslike võtete õnnestunud kasutamise ja detailideni ajastutruu terviku loomise eest «Rujas».
• Tunnustamata näitleja auhind – Vanemuise näitleja Kais Adlas.
• Teatritöötaja auhind etendust teenindavas kategoorias – Vanemuise pealavameister Rait Randoja.
Allikas: www.teater.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles