TÜ teadlased tegid sünteetilises bioloogias tähtsa avastuse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli teadlaste värske avastus avab uue ukse sünteetilise bioloogia maailmas, kus mikroorganismid hakkavad tootma näiteks biokütuseid või ravimipreparaate.

Avastust kirjeldav artikkel ilmus äsja mainekas teadusajakirjas Nature, haruldane ja oluline on avaldatud uurimuse puhul see, et töö on täielikult disainitud ja tehtud Tartu Ülikoolis ning artikli autorid on ülikooli doktorandid, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Oletame, et mingi ravimi tootmiseks on vaja teatud taimi, kuid ei saa ju kindel olla, et ilm võimaldab neid kasvatada just nii palju kui oleks tarvis, lõhnaõlitööstuses juba luuakse sünteetilist bioloogiat ega käida taimi korjamas.

Tartu teadlaste avastus, et rakkudes toimuvat koordineerivad keerulised paljude fosfaatgruppide kombinatsioonidel põhinevad signaalivõrgustikud, saabki tulevikus kaasa aidata nende protsesside moduleerimisele.

Mart Loogi juhitud uurimisrühma kuulusid veel Mardo Kõivomägi, Ervin Valk, Anna Iofik, Rainis Venta ja Martin Lepik, uurimist toetas Londonis asuv fond Welcome Trust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles