Väärt leide tuleb avastada tõmbekapi ja maskiga

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Mandragora konservaator Maiga Davõdov (vasakul) ja firma juhataja Ene Sarap panid Peetri kirikust leitud personaalraamatud tõmbekappi, sest muidu kahjustaksid nende vahel olev muld ja hallitus konservaatorite tervist.
OÜ Mandragora konservaator Maiga Davõdov (vasakul) ja firma juhataja Ene Sarap panid Peetri kirikust leitud personaalraamatud tõmbekappi, sest muidu kahjustaksid nende vahel olev muld ja hallitus konservaatorite tervist. Foto: Sille Annuk

Muld ja lopsakas hallitus vaatavad vastu Tartu Peetri kirikust lagedale ilmunud kahelt raamatult, milles tallel paljude perede eelkäijad. Ilus valge nahkköide, ütlevad nende väärtuslike leidude kohta aga asjatundjad.


 


«Töötada tuleb nendega kindlasti maskis ja tõmbekapis,» ütles kultuuriväärtuste taastamisega tegeleva OÜ Mandragora juhataja Ene Sarap tõmbekappi pandud kahe väga lagunenud kirikuraamatu kohta. «Muidu hakkab nende vahel olev muld ja hallitus meie tervisele.»

Väärtuslik leid


Pealt 30 aasta oma tööd teinud Sarapile pole varem nii viletsas seisus raamatuid kätte sattunud. «Me isegi ei tea, kes neis kõik kirjas on, sest lehti ei tohi liigutada, tükid muudkui lendavad,» rääkis ta.

Kuid vilunud konservaatorite silmad säravad. «Vaadake, kui ilus valge nahkköide neil on olnud,» juhtis Ene Sarap tähelepanud pruuniks muutunud kaantele.

Viletsas seisus personaalraamatud leidis Peetri kiriku oreli taga olevast torniruumist-panipaigast Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku konsistooriumi arhiivi arhivaar Janis Tobreluts. «Käisin seal ka paar aastat tagasi, aga siis ma neid ei märganud,» ütles ta. «Need olid alumisel riiulil, teiste asjade vahel.»

Personaalraamatutes on pered tähestikulises järjekorras kauni käekirjaga üles tähendatud ning kõigi üleskirjutatute juurde on märgitud pere ema ja isa, nende laste ja kohati ka kolmanda põlve sünni-, risti-mis-, leeritamis- ja laulatusaeg.

«Suguvõsauurijaile on see hinnaline leid,» märkis Mand­ragora konservaator Maiga Da­võdov. «Kui meile midagi sellist tuuakse, käiakse neid lugemas juba restaureerimise ajal.»

Rahapuudus rikub rõõmu


Üks Peetri koguduse leitud ligi 300-leheküljeline personaalraamat on sisse seatud 1896. aastal, sellest jäi Janis Tobrelutsule silma ka 1830. ja 1840. aastail sündinuid. Teise raamatu algus on kadunud.

Janis Tobrelutsu rõõmu väärtusliku leiu üle varjutab aga tõsiasi, et pabermaterjali taastamiseks on väga raske raha leida, seni on konsistoorium kirikuraamatuid lasknud taastada peamiselt annetustega. Peetri koguduse personaalraamatute kasutamiskõlblikuks tegemine maksab ligi 70 000 krooni. 

Kõik võivad aidata
• Kui soovite aidata säilitada kogudustes olevaid perekonnaloo raamatuid ja luua neile internetis Eesti ajalooarhiivi kodulehel juurdepääs, võite annetada EELK konsistooriumi Swedbankis olevale sihtotstarbelisele kontole 221030907664. Maksuametist tulumaksu tagasisaamiseks lisage ülekandele oma nimi ja isikukood.
Allikas: EELK konsistoorium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles