Tuleohtliku ehitusvea teinud meest karistati tingimisi vangistusega

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju.
Tulekahju. Foto: SCANPIX

Tartu maakohus mõistis täna süüdi mehe, kelle valesti paigaldatud korsten põhjustas eramu elanike elu ja tervise ohtusattumise.


Kohus tunnistas Vahtang Mikaja (44) süüdi ehitusnõetele mittevastava elamu ehitamises ning seoses sellega inimese elule või tervisele ohu põhjustamises. Õigusemõistja karistas meest tingimisi kuue kuu pikkuse vangistusega kolmeaastase katseajaga, edastas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.



Menetluskuludena peab varem kriminaalkorras karistamata Mikaja tasuma kokku 15 578 krooni.



Praeguseks veel jõustumata kohtuotsuse vaidlustamise soovist saavad menetlusosalised teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse 17. aprilliks.



Süüdistuse kohaselt ehitas Mikaja 2005-2006. aastal Tartumaale üksikelamu, rikkudes mitmeid ehitusseaduse sätteid. Mikaja muutis omavoliliselt leiliruumi saunaahju suitsu ehitisest väljaviimise projektijärgset lahendust ning ehitas suitsuäratussüsteemi, mis ei olnud ehitatud ja paigaldatud vastavalt ehituse tuleohutust reguleerivatele õigusnormidele, standarditele ja projekteerimisnormidele.



Selle tagajärjel kuumenes 27. märtsil 2008 saunaahju kütmisel suitsulõõri välispind sellisel määral, et tema soojuslikust toimest süttis lõõrile liiga lähedale paigaldatud tuuletõkkeplaat ning sealt edasi elamu puitkonstruktsioonid.



Puhkes tulekahju, mis põhjustas reaalse ohu elamus viibinud isikute elule ja tervisele. Tulekahju tagajärjel tekkis elamu omanikule materiaalne kahju üle 100 000 krooni.



Kohus ei pidanud tõendatuks, et Mikaja muutis omavoliliselt ehitusprojekti saunaahju suitsu ehitisest väljaviimisel. Küll aga paigaldas Mikaja kohtu hinnangul moodulkorstna, mis ei vasta ehituse tuleohutust reguleerivatele õigusnormidele.



Mikajale esitatud süüdistuse kvalifikatsioonis puudub varasem kohtupraktika. Lõuna ringkonnaprokurör Ene Timmi sõnul näitab tänane kohtuotsus, et ehitusnõuete, -normide ja projekti eiramine, millega seatakse ohtu inimeste elu või tervis, saab ka kriminaalkorras karistatud.



«Ehitaja peab tagama hoone ohutuse. Ehkki mitmete varasemate tulekahjude puhul ei ole seni olnud võimalik kindlalt ära tõendada, et see tekkis just ehitaja vigade tõttu, on tänase otsuse näol olemas pretsedent, kus elanikke ohustava hoone ehitajat karistatakse kriminaalkorras,» selgitas Timmi.



Süüdistatava kaitsja vandeadvokaat Rene Varul ei pidanud Mikajale esitatud süüdistust põhjendatuks ja palus kriminaalasja kohtuvaidluses oma kaitsealune õigeks mõista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles