Pudelpost aitas leida kirjasõpru

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhani Püttsepp näitab raamatut «Universitas Tartuensis», mille tekstid ta kirjutas-toimetas aastal 2007.
Juhani Püttsepp näitab raamatut «Universitas Tartuensis», mille tekstid ta kirjutas-toimetas aastal 2007. Foto: Lauri Kulpsoo

Kolm nädalat tagasi tõi kirjakandja toimetuselauale ümbriku, milles oli trükilõhnaline «Lauajupi Madonna». See on küll väiksemat sorti raamat, kuid mitte nii tilluke, et mahuks pudelisse.




Oleks ju vahva saata pudelpostiga meritsi teele kirjastatud lugemisvara ja loota, et millalgi korjab keegi kaugel rannas selle üles ja hakkab lugema. Kirjadega ometi nii juhtub.

Meres pudelites hulpivatest kirjadest Juhani Püttsepp oma «Lauajupi Madonnas» kirjutabki. Ja sellest, kuidas pudelpostiga sõpru leida. Ja ta ainult ei kirjuta, vaid ka joonistab – maalikunstnikust vanaisast Juhan Püttsepast järele jäänud kuldsulgedega.

Yannik, Martina ja Juss


Raamatu peategelased on saksa poiss Yannik, rootsi tüdruk Martina ja eesti mees Juss, kellele meeldib meri, kuigi ise elab sisemaal. Ta leiab rannalt pudelid, milles olnud kirjadest kasvab välja kirjavahetus.

Suurema osa raamatu tegevustikust on Juhani Püttsepp võtnud elust. «Postimees on otseselt seotud Martina looga,» ütles ta.

Ühel suvel sai ta koos fotograafiga toimetusest lähetuse kolmeks päevaks Eesti läänesaartele. Ühel hetkel märkas ta pudelit, milles oli rootsi tüdruku kiri.

Martina on nüüd juba kümmekonna lasteraamatu autoriga kirjavahetuses tänini – igal aastal paar tavalise postiga saabuvat kirja. Yanniku eest kirjutab tema ema.
Veebruaris ilmunud raamatu said mõlemad noored kirjasõbrad. Yanniku emalt on juba tulnud vastuseks e-kiri, mille päises on neli korda tänusõna «Danke!».

Kaks muusikaraamatut


Kui «Lauajupi Madonna» oli veel käsikirjas, alustas autor tööd kahe järgmise raamatuga. Esimene peaks trükist tulema aprilli lõpus Tartu muusikapäevade 30. aastapäeva tähistamiseks. Kunstnik Kalle Toompere on selle kavandanud nõnda, et köite liidavad tervikuks metallpoldid.

Teine raamat on Tartumaa laulupidudest ja ilmub Tartu laulupeoks 13. juunil.
«Püüame albumis rajada sildu möödunu ja tänase vahel, heidame pilgu tänastele ja kunagistele eestvedajatele,» selgitas Juhani Püttsepp. «Tegelikult võiks see album olla ka nagu üks laul, oma kulgemise ja nootidega, eelkõige tervik ja kunstiteos, mitte pelgalt materjalikogu.»

Tartu laulupeo direktor Kristel Tannik kutsub üles tegema raamatu heaks annetusi: SA Tartu Kultuurkapital, SEB a/a 10102052050006, märgusõna «Tartu laulupidu». Ettetellimisest huvitatud võiksid vaadata veebilehte http://laulupidu.tartu.ee.

Ilmunud ja valmivad trükised
• Juhani Püttsepp on seni kirjutanud kümmekond lasteraamatut ning kirjutanud ja koostanud mituteist muud trükist.
• Tema värskeima lasteraamatu «Lauajupi Madonna. Jutustus sõprade leidmisest pudelposti abil» (pildil) üllitas kirjastus Hermes tänavu veebruaris.
• Koostamisel on Tartumaa laulupidude album, millesse Juhani Püttsepa kõrval annavad panuse kujundaja Maarja Roosi ja fotograaf Margus Ansu, ning Tartu muusikapäevade juubeliraamat, mille kujundab Kalle Toompere.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles