Mõned väiksed vanad nipid, mis aitavad tublisti raha säästa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Kui rahaga on kitsas, tehke endale selgeks, kui palju võite kuus pärast kõigi maksude maksmist ning hädavajaliku, näiteks ravimite ostmist kulutada toidule. Jagage kuu toiduraha päevade peale ning ärge ületage oma limiiti. Kõige lihtsam on toidu päevaraha kulutamist kontrolli all hoida siis, kui kirjutate oma väljaminekud alati üles.


***
Apteegist retseptiravimit või miks mitte ka lihtsat nohurohtu ostes pole mõtet häbeneda küsida kõige odavamat. Näiteks eri firmade vererohuravimi hinnavahe ulatub mitmeküm­­ne kroonini.

***
Ühekordsed mähkmed maksavad poes kolm kuni neli krooni tükk, paki saab paarisaja krooniga. Raekoja apteegis maksab aga kümme meetrit kõige odavamat marlit 45 krooni. Sellest saab väikse vaevaga õmblusmasinaga kokku vuristada viis mähet. Tita jaoks on vaja vähemalt 20 marlimähet, mille tegemiseks kulub ühekordse väljaminekuna seega 180 krooni. Kõigil on praegu naise eest suurema osa tööst ära tegevad automaatpesumasinad, mis viga nendega marlimähkmeid pesta. Laps ei pea mähkmeid kandma ju teise eluaas-tani. Nõukogude ajal käisid kõik
plikad-poisid hiljemalt aastasena
potil.

***
Kummel aitab tuhande häda puhul. Kummelitee leevendab kõhuhädasid, sellega võib teha ka kompressi valutavale liigesele. Põletushaavadele võib määrida kummelisalvi. Kõige paremini aitab põletushaavade puhul aaloe lehest võetud sültjas mass.

***
Mida rohkem ise süüa teete, seda odavamalt läbi tulete. Söögitegemine polegi väga suur vaev: võite näiteks riisipudru või ühepajatoidu, saiavormi või kartulid lihtsalt ahju pista, siis pole tarvis pliidi kõrval seista. Kui kodus on olemas suurem pott, vaaritage sellega, nõnda jääb toitu ka järgmisel päeval soojendamiseks.

***
Vanaks läinud leiba ei tasu ära visata. Sellest võib teha leivasuppi või mõnusat praeleiba.

***
Võrrelge poes hindu. Seal on nii odavat kui ka kallist piima, kuid mõlemad on andnud lehm.
Apteegist käsimüügiravimit ostes uurige järele, kas sel on ka kõrvalmõjusid. Võib juhtuda, et isegi kallis komp-leksvitamiin ei sobi kõigile. Nii ei pea te asjatult kulutama.

***
Ostke endale talvekartul sügisel valmis, siis on see kõige odavam.
 
***
Laienenud ja lõhkevatest veenidest tingitud vaevusi leevendab jalale ööseks pandav kapsaleht. Veel paremini aitab, kui panna haigele kohale ööseks märja lapi peale raputatud kartulitärklist.
 
***
Moosikeetmine ja sissetegemine ei ole igand. Oma hapukurgid, salatid, mahlad ja moosid on suur kokkuhoid. Neid süüakse alati meeleldi, kui keegi vaid hea kraami keldrist kööki lauale toob.
***
Kas mäletate, et turul võib kaubelda? Kaubelda võib ka talveks ajalehekuulutuse peale küttepuid ostes.

***
Mõne lihtsama tõve vastu on olemas väga odavat abi. Näiteks lahtise kõhu võtavad kiiresti kinni vees lahustatud paar teelusikatäit kartulitärklist ja paar söetabletti.

***
Vanu laudlinasid ei maksa ära visata, neist saab head köögikäterätid.

Allikad: Pensionär Liidia Laaneoja,  perekond Uibo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles