Muusikaüllatusi tuli õige kaugelt

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Athena saal oli laupäeval parajalt tihedasti täidetud tantsijate ja lugude rütmis tammujatega. Nen­­de hulgas oli neid noori naisi ja mehi, kes võisid kahele portugalikeelsele loole kaasa laulda.


Festivali Maa ja Ilm korraldajad Eesti Pärimusmuusika Keskusest olid asja sättinud nii, et Portugali ansambel Daz­­karieh andis samas majas keskpäeval täitsa tasuta laulutunni.

Peaaegu 20 huvilise ees kirjutas bändi laulja Joana Negro suurele paberilehele esmalt laulu «A virgem» (neitsi) sõnad. Tema bändikaaslased Vasco Ribeiro Casais ja Lus Peixoto tinistasid tema kõrval keelpille ja lauluõppijad jorutasid kaasa.

Sellesama laulu esitus oli aga õhtul kontserdil jorutamisest kaugel. Kuigi bändis hoidsid jämedat otsa rahvamuusika instrumendid nuppviiul ja busuki, mandoliini täditütar bandolim ja kitarri onupoeg cavaquinho, pani rokilik seade publiku hoogsalt kaasa elama.

Veelgi rohkem plaksutamist ja jupiti kaasalaulmist pakkus muusika Madagaskarilt. Seda esitas Clément Rand­­rianantoandro alias Kilema koos venna Telesphore Ernest Randrianantoandro ja rütmigrupiga.

Lõbusad vennad lasksid kõlada rütmirikastel lauludel ja tavatutel keelpillidel nagu kabosy ja maravany. Kuulajate suureks rõõmuks tulid nad üllatuslikult veel kord lavale, et Silver Sepa (Bombillaz) ettepanekul osaleda festivali viimase kontserdi lõpuloo esitamisel.

Muusikarõõmu jätkus ka ansamblivahetuste ajaks. Peamiselt Viljandi kultuuriakadeemia tudengeist koosnev sõõr jämmis mõnuga Athena kõige kõrgemal korrusel.

Jämmijate hulgas oli juba nimekaid noori muusikuid, nagu akordionist Kulno Malva (tuntud ansamblitest Svjata Vatra ja Nikns Suns), aga ka nimetuid rahvaviiside austajaid.

Korraldamist segas viimasel hetkel muutunud asukoht. Nimelt oli reklaamis ja plakatitel Maa ja Ilma toimumiskohaks märgitud Ge­­nialistide Klubi. «Kahjuks käimasolev kohtuasi naabritega seda ei võimaldanud,» märkis festivali projektijuht Harlet Orasmaa.
Muusikasõbrad ei lasknud end kohavahetusest häirida.

Festival Maa ja Ilm
• Maailmamuusika festival Maa ja Ilm oli 7. märtsil Athena keskuses Tartus.
• Töötoas tutvustas Portugali ansambel Dazka­­rieh huvilistele kaht laulu.
• Hedvig Hanson andis kontserdi erinevate rahvaste hällilauludest.
• Madagaskarit esindas Kilema ja tema ansambel.
• Portugali muusikat mängis ja laulis Dazkarieh.
• Festivali lõpetas Eesti ansambel Bombillaz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles