Ahhaa rahvas kasvatab muskleid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See ei ole kallis plasmateler, mille teaduskeskus Ahhaa on endale Lõunakeskusesse uutesse ruumidesse soetanud! Lihtsalt Ahhaa juhataja Tiiu Sild ja leiutaja Tanel Linnas lustisid eile kiire kolimise vahel korra ka suure peegellabürindi ühe osa ees.
See ei ole kallis plasmateler, mille teaduskeskus Ahhaa on endale Lõunakeskusesse uutesse ruumidesse soetanud! Lihtsalt Ahhaa juhataja Tiiu Sild ja leiutaja Tanel Linnas lustisid eile kiire kolimise vahel korra ka suure peegellabürindi ühe osa ees. Foto: Margus Ansu

Läti kolm füüsikut õpivad eesti keelt ning teaduskeskuse Ahhaa töötajad pingutavad tassides ja vedades lihaseid, et laupäeval Lõunakeskuses teadushimulisi noori ja vanu vastu võtta.


Internet on olemas! Kohe jõuab esimene auto kraamiga! Kohv sai otsa! Selliseid ridamisi tulevaid teateid jagas eile ennelõunal teaduskeskuse Ahhaa büroojuht Liisa-Riin Stalde Lõunakeskuse endises autosalongis end ligi 1500 ruutmeetril sisse seadma hakanud Ahhaa töötajatele.



Teaduskeskuse leiutaja Tanel Linnas pistis korraks nina oma mehisest tööruumist ehk kabinetist välja, vajutas ühele lugematutest nuppudest ja pääs mööblit täis autole oli valla.


«Mis siin viga kolida, autoga saab sisse sõita,» märkis leiutaja ning kadus taas nokitsema oma kabinetti, mille uksel on vaesele ajale vasturääkiv ehk toitmist keelav silt. 



Aina helisev telefon käes ja rõõmus nägu ees, liikus selle loomingulise tohuvabohu keskel Ahhaa juhataja Tiiu Sild. «Meil on esimene ametlik kolimispäev,» ütles ta ja täpsustas, et esimesena kohal olnud kiire leiutaja kohta see ei kehti.



Leiutaja kenasti sisustatud kabineti naabruses on valmis labor ja teadusteatri ruum, mille saab hästi pimedaks teha. «See on luksuslik koht,» ütles Tiiu Sild labori kohta, kus võib uurida näiteks aju ehitust ning teha tutvust DNAga.



Ahhaa uusi ruume avama oodatakse suuri ja väikseid Lõunakeskusse laupäeval kell 11–18.


Luksuslikuks teevad labori kraanikausid ja sobilik mööbel, mida Ahhaa inimestel kümmekond aastat tähetornis sadakonnal ruutmeetril töötades kasutada polnud.



Tähetornis polnud ka võimalust teha teaduskeskusse lapsi toovatele õpetajatele väike kingitus ehk lasta neil pisut puhata. «Õpetajatele teeme   vipitoa,» näitas Tiiu Sild teisele korrusele näitusesaali kohale tulevat puhkenurka. Sinna pannakse suur monstera ja linnalt saadud kultuurikandja auhinna raha eest ostetud massaažitool.



Ahhaa uusi ruume avama oodatakse suuri ja väikseid Lõunakeskusse eeloleval laupäeval kell 11–18. Lisaks teaduskeskuse füüsikutele laiendavad seal siis tasuta teadusteatriga «Valgus lõunast» vaatajate silmaringi ka kolm Läti füüsikut, kes Ahhaaga vahetavad meile (tõsi küll, omapärases, kuid siiski) eesti keeles.



Väiksed meistrid võivad töötubades väikse materjalitasu eest teha koju innovatiivse linnumaja või mõne muu kelmika vajaliku viguri.



Edaspidi on töötoad avatud reedel, laupäeval ja pühapäeval. Tuleval nädalal Tartusse jõudvad neli jaapanlast seavad Ahhaa ruumides üles planetaariumi, millega saab 14. ja 15. märtsil vaadata enam kui kaht miljonit tähte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles