Vabatahtlikud kihutavad kodukandis tuld kustutama

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pala vallavolikogu esimees Taavi Pirk (vasakul) ja päästja Olav Peramets on veendunud, et hiljuti loodud mittetulundusühingu Pala Tuletõrjeselts tuletõrjeauto Gaz 66 koos samas vallas elava kahe vabatahtliku päästjaga jõuab nii Pala valla kui naaberomavalitsuste inimestele tulekahju korral appi kõige kiiremini.
Pala vallavolikogu esimees Taavi Pirk (vasakul) ja päästja Olav Peramets on veendunud, et hiljuti loodud mittetulundusühingu Pala Tuletõrjeselts tuletõrjeauto Gaz 66 koos samas vallas elava kahe vabatahtliku päästjaga jõuab nii Pala valla kui naaberomavalitsuste inimestele tulekahju korral appi kõige kiiremini. Foto: Sille Annuk

Pala vald oli valiku ees: kas loobuda piskust ehk aastaid vallas töös olnud tuletõrjeautost ja päästjast või võtta esmane tulekustutamine enda õlule. Väike vald valis teise võimaluse.


Läinud aasta lõpuni jõudis Pala vallas puhkenud tulekahjudele enamasti esimesena valla koosseisus töötanud vabatahtliku Pala abikomando päästja Olav Peramets 1982. aastal valminud tuletõrjeautoga Gaz 66.



«Seda tööd tehes on ikka kõike nähtud,» ütles Lõuna-Eesti päästekeskuse Mustvee komando päästjana töötav Peramets. «Mõnel kevadel kulupõlengute aegu ühelt tulekahjult tulin ja teisele läksin.» Mullu sõitis ta sireenide huilates 22 tulekahju kustutama.



Sellest aastast Lõuna-Eesti päästekeskus valla koosseisus oleva asbikomandoga enam ei arvelda. «Korrektne on, kui vabatahtliku päästja tööd teeb omavalitsuses juriidiline isik, mitte vald,» selgitas Lõuna-Eesti päästekeskuse direktor Margo Klaos.



Kõige tähtsam on, et tuletõrjeauto oleks sõidukorras ja mehed mineku-valmis.



Pala rahvas polnud nõus oma päästjast ja tuletõrjeautost loobuma ja nii rajaski vald mittetulundusühingu Pala Tuletõrjeselts. «Mis siin pikalt mõelda, on ju selge, et meie oma auto jõuab õnnetuskohale kõige kiiremini,» ütles Pala vallavolikogu esimees Taavi Pirk.



Nii Pirk kui Peramets kinnitasid, et tuletõrjeauto Gaz 66 on nende kandis asendamatu. «See on hea kõrge masin, millega pääseb maal igale poole ligi,» selgitas Peramets.



Pala tuletõrjeseltsi liikmeteks on lubanud hakata omavalitsuses elavad neli päästjat, kellest üks on Peramets. Pidevalt hakkab telefonivalves olema kaks meest. «Kõige tähtsam on, et auto oleks sõidukorras ja mehed minekuvalmis,» võttis Pirk seltsi ülesande kokku.



Lõuna-Eesti päästekeskus on lubanud seltsi rahaliselt toetada tuletõrjeautole kütuse ostmisel ja vabatahtlike päästjate tööaja hüvitamisel. Kui suured need summad on, selgub pärast riigi negatiivse lisaeelarve valmimist.



Lõuna-Eesti päästekeskusel on praegu lepingud 17 abikomandoga, mille koosseisus on üle saja liikme. «Oma kodukandi turvatunde suurendamisel on vabatahtlikel oluline osa,» kinnitas Klaos. «Paljud abikomandod on loodud just abikaugematesse piirkondadesse, kus vabatahtlike abi riikliku komando toetamisel on väga teretulnud.»



Palale lähimad päästekomandod asuvad 11 kilomeetri kaugusel Alatskivil ja 25 kilomeetri kaugusel Mustvees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles