Pea kõigis Tartumaa omavalitsustes kerkib vee hind

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Tõnu Talivee/ Õhtuleht

Lähiajal tabab pea kõiki Tartumaa omavalitsusi tuntav vee- ja kanalisatsioonihinna tõus – põhjuseks kohalikke veetorustikke uuendava ja haldava ASi Emajõe Veevärk soov viia hinnad vastavusse kuludega.


Aktsiaseltsi juhi Andres Aruheina sõnul tahetakse kujundada vee hinda selliselt, et kohalikud veevärgid oleksid jätkusuutlikud.



«Kui mõnes piirkonnas maksavad vesi ja kanalisatsioon kokku seitse krooni kuupmeetrilt, siis ei ole seal midagi pistmist reaalsete kuludega,» selgitas Aruhein.



Tema sõnul on uue hinna, 28 krooni ja 80 senti kuupeetrilt, kehtestanud juba Haaslava vallavolikogu.



Sama hinna on heaks kiitnud ka Puhja ja Konguta vald.



Põhjendatud hind


Aruheina kinnitusel sooviks Emajõe Veevärk kinnitada võimalikult ühtse hinna kõigis omavalitsustes, kus ettevõte tegutseb.



Samas ei ole ettevõtte kulud kõigis piirkondades sugugi ühesugused ning viimane sõna jääb omavalitsusele, kes kehtestab hinna.



Haaslava valla majandusnõunik Priit Lomp märkis Tartu Postimehele, et viimane hinnamuudatus kinnitati vallas 25. oktoobril 2004 ning toona sai vee- ja kanalisatsioonihinnaks kokku 19 krooni ja 80 senti.



Uuele Emajõe Veevärgi soovitud hinnale, mis on senisest ligi kolmandiku kõrgem, otsustati aga vastu tulla, sest veefirma esitas põhjendatud kalkulatsioonid andmetega, mis kujundavad vee reaalselt hinda.



Lombi kinnitusel said inimesed varasemalt lisaarve selle eest, kui kusagil veetoru purunes või pumbajaamas vajas mõni detail remonti. Uues hinnas on kõik need kulud juba sees.



Ehitustööd Varal


Veemajanduse infrastruktuuri uuendada soovides liitus suur osa Tartumaa omavalitsusi nelja poole aasta eest aktsiaseltsi Emajõe Veevärk aktsionäride ringiga.



Järk-järgult on ettevõte Tartumaal vee- ja kanalisatsioonirajatiste haldamist üle võtnud ja alustanud renoveerimist ja rekonstrueerimist.



Ühtekuuluvusfondi projekti raames käivad parasjagu ehitustööd Vara vallas ja Vara alevikus. Viimases peaks uus torustik toimima hakkama vabariigi aastapäeva paiku.



Ühtekuuluvusfondi projekti on haaratud 28 omavalitsust Tartu-, Jõgeva-, Ida-Viru-, Põlva- ja Võrumaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles