Orel valmib Saksamaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse kirikusse valmistab pildil oleva uue oreli 1964. aastast töötav orelifirma Paschen-Kiel Orgelbau GmbH.
Pauluse kirikusse valmistab pildil oleva uue oreli 1964. aastast töötav orelifirma Paschen-Kiel Orgelbau GmbH. Foto: Repro

Tartu Pauluse kiriku uue oreli konkursi võitis viie pakkuja hulgast Põhja-Saksamaa orelifirma Paschen-Kiel Orgelbau GmbH.


«Meie orelikomisjoni valik polnud kerge,» ütles sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld. «Pakkumise olid teinud tuntud oreliehitajad ja oma ala parimad asjatundjad Saksamaalt, Šveitsist ja Rootsist.»



Orelimeistri valikul arvestas kuueliikmeline orelikomisjon konkursil osalejate varasemate töödega, pakutava arhitektuurse sobivusega kirikusse, oreli registrite jaotusega, esteetiliste ja traditsiooniliste põhimõtete järgimisega oreli valmistamisel ning muusikariista mängupuldi kavandi ja hinnaga.



Paschen-Kiel Orgelbau GmbH pakkumise juures avaldasid komisjonile lisaks 14,1 miljoni krooni suurusele soodsale hinnale muljet omapärased lahendused ja visuaalne tutvustus, kus on kasutatud Pauluse kiriku arhitekti Eliel Saarineni töödes esinevaid elemente.



Paschen-Kiel Orgelbau GmbH on ehitanud ja restaureerinud üle 160 oreli.



Oreli valmistamiseks kulub meistritel aasta, teist sama palju aega läheb selle töökorda seadmiseks kirikus. Esialgse kava järgi saab Pauluse kiriku uut orelit kuulda 2012. aastal. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles