Kodukakk tukub päise päeva ajal kõigi nähes

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ausõna, kodukakk on sel pildil olemas. Vaadake veel kord hoolikalt!
Ausõna, kodukakk on sel pildil olemas. Vaadake veel kord hoolikalt! Foto: Tarvo Valker

Ornitoloogid pakuvad internetis väga menukaks muutunud metssigade jälgimisele vaheldust oma tänavuse aasta linnu kodukakuga.





Naljaga pooleks võib öelda, et Eesti Ornitoloogiaühingu selle aasta lind kodukakk sobib unetutele inimestele, sest päeval tukub see ilus lind oma puuõõnsuses. Igatahes eile ei paistnud kodukakku jälgivast veebikaamerast pärastlõunani küll, et lind oleks vahepeal külge keeranud.



«Esmaspäeval tuli ta oma õõnsusest välja poole seitsme paiku õhtul, saputas end pisut ja läinud oligi,» rääkis Eesti Ornitoloogiaühingu projekti «Aasta lind 2009» tegevuste eest hea seisev Pärnumaal loodusainete õpetajana töötav Eedi Lelov.



Kakk ärkab õhtul


Öise eluviisiga kodukakk lahkub õõnsusest tavaliselt 20–40 minutit pärast päikeseloojangut ja tuleb tagasi 40–60 minutit enne päikesetõusu. «Jälgige hämardudes mängu,» andis Eedi Lelov nõu. «Siis näete, kuidas ta oma õõnsuse avale istub ja ühel hetkel –hopp!– sealt läinud ongi.»



Kuhu ta siis läheb? «Kodukakk tuuritab terve öö ringi,» selgitas Lelov. «Ta otsib endale saaki ja hakkab varsti ka huikama. Ühel ööl külastas meie lindu teine kodukakk, ilmselt ta paariline.»



Ornitoloogid paigaldasid väikse kaamera, mis infrapuna­valguse abil õõnsuses sündiva nähtavaks teeb, Läänemaal elava kodukaku õõnsusesse kuu aega tagasi. Kakud harjusid kaameraga kiiresti ja nad kasutavad õõnsust meelsasti päevaseks tukastamiseks.



Tunneme, kuid ei tea


Eriti põnevaks muutub kakkude elu märtsi lõpus, pesitsusajal. Emaslind alustab munemist aprilli alguses, 28 päeva hiljem hakkavad kooruma pojad.



Pesaelu kestab ligi neli nädalat ja siis lahkuvad pojad pesast.


Aasta linnu projekti eesmärk on laiemalt tutvustada mõnd meie linnuliiki, keda enamik inimestest küll tunneb, kuid kelle tegemiste kohta me tegelikult vähe teame.



Projekti raames uuritakse linnusõprade abiga kodukaku levikut ja toitumisharjumusi, kogutakse kakufolkloori, korraldatakse laste joonistusvõistlus ning püütakse kodukaku toimetusi inimestele lähemale tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles