Tartu Pauluse kiriku uue oreli konkursi võitis Paschen-Kiel Oregelbau GmbH

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse kirik.
Tartu Pauluse kirik. Foto: Sille Annuk.

9. veebruaril valis Tartu Pauluse kiriku orelikomisjon 5 orelipakkumise seast välja parima pakkumise.


 Väljavalituks osutus Põhja Saksamaa orelifirma Paschen-Kiel Oregelbau GmbH.


Paschen-Kiel Oregelbau GmbH asutas 1964. aastal Hinrich Otto Paschen. Tema tööd jätkas 1995. aastal firma praegune juht Roland Monczynski.

Paschen-Kiel Oregelbau GmbH on ehitanud ja restaureerinud üle 160 oreli. Firmal on kogemusi põhjamaise kuiva talve ja niiske suve kliimaga, sest Soome on ehitatud üle 10 oreli.


Nende viimaste paremate tööde hulka kuuluvad Soome Keski Pori kiriku orel (2001. a., III manuaali, 58 registrit) ja Juva kiriku orel (2002. a., II manuaali ja 38 registrit). Äramainimist väärib ka 2005. aastal restaureeritud Helsinki Mikael-Agricola kiriku väärikas orel (III manuaali, 43 registrit).


Tartu Pauluse kiriku uut orelit hakkavad intoneerima samuti Soome tunnustatumad romantiliste orelite intoneerijad Helmuth Gripentrog ja Kalevi Mäkinen, kellega Paschen-Kiel Oregelbau GmbH'i seob juba aastakümnete pikkune koostöö.


Orelikomisjoni valik ei olnud kerge. Pakkumisi oli tuntud oreliehitajatelt ja oma ala parimatelt spetsialistidelt nii Saksamaalt, Šveitsist kui Rootsist.

Väga oluliseks valiku kriteeriumiks olid oreliehitajate varem valminud tööd. Nendega tutvumiseks pidi komisjon reisima Saksamaale ja Soome, kuna osalenud orelifirmade töid Eestis kahjuks kuulata veel ei saa. Lisaks varasematele orelitele hinnati pakkumise arhitektuurset sobivust kiriku remondijärgsesse interjööri, oreli dispositsiooni, oreli erinevate osade valmistamisel esteetiliste ja traditsionaaliste põhimõtete järgimist, mängupuldi kavandit ja madalamat hinda.

Peale soodsa hinna avaldas komisjonile muljet Paschen-Kiel Oregelbau GmbH pakkumise kõrge tase, omapärased lahendused ning visuaalne prospekt, kus oli kasutatud Eliel Saarineni töödes esinevaid elemente.
Paschen-Kiel Oregelbau GmbH orelipakkumise maksumus on 14,1 miljonit krooni. Tartu Pauluse kiriku oreli valmimine sõltub kiriku ehituse kujunemisest. Esialgsete kavade kohaselt saab uue oreli kaunist kõla kuulda 2012. aastal.

Orelikomisjoni kuuluvad lisaks organistidele Kristel Aerule (esimees), Anna Humalale ja Urmas Taniloole ka Eesti pikima traditsiooniga orelimeister Hardo Kriisa ning koguduse õpetaja Joel Luhamets, SA Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld. Komisjon kaasas oma töösse eksperdina rahvusvahelise orelimeistrite ühingu sekretäri Göran Grahni ning Tartu Pauluse kiriku peaprojekteerija, arhitekt Merja Niemineni.


Tartu Pauluse kiriku etapiline ehitamine jätkub. Selle aasta märtsis lõppevad AS Haspo tehtavad vundamendi- ja betoneerimistööd. Jaanuarikuus toimus uus ehitushange kiriku krüpti ehitamiseks. Edukaks tunnistati AS Linnaehituse pakkumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles