Restaureerimistoetust jagub 49 majale

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja Karlova linnaosast.
Maja Karlova linnaosast. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus jagab tänavu vanade majade restuareerimise toetusteks 700 000 krooni, pooltel juhtudel jääb toetussumma alla kümne tuhande krooni.





Restaureerimistoetust antakse Tartu üldplaneeringuga kehtestatud miljööväärtusega hoonestusaladel asuvate või miljööväärtusega üksikobjektidena kaitse all olevate enne 1944. aastat ehitatud ehitiste arhitektuursete originaal- ehk ehitusaegsete detailide restaureerimiseks ja taastamiseks.



Nii domineerivad plaanitavate tööde loendis akende ja uste ning nende piirdeliistude vahetamine või taastamine. Ent on ka varikatuste, rõdude ja treppide taastamist, niisamuti luukide, räästakaunistuste, sepisaia taastamist.



Suurima toetuse saajaid on Haava 19 maja, kus 50 000 krooni läheb veranda restaureerimiseks. Sama suure summa saab Näituse 7 korteriühistu rõdude, varikatuste ja räästakarniisi restaureerimiseks ning betoontreppide taastamiseks.



Suuremad summad lähevad ka Puiestee 77 korteriühistule, mis saab 30 325 krooni trepikodade ja keldrite varikatuste restaureerimiseks, Väike-Tähe 15 omanikule kahe ukse vahetamiseks ning koridoriakende dekoratiivsete fassaadidetailide ja varikatuste restaureerimiseks. Korteriühistu Lepiku 9 saab 39 242 krooni ukse ja rõduukse vahetamiseks ning trepi ja varikatuse taastamiseks.



Väikseim toetus, 1350 krooni, läheb Puiestee 94 maja nelja akna restaureerimiseks.


Toetuse saamiseks tuli avaldusi tähtajaks 56, kuid kuuel juhul ei olnud tegu miljööväärtusliku ala hoonega, ühel juhul ei olnud plaanitavad tööd vastavuses restaureerimisnõuetega.



Kõige enam laekus avaldusi Karlova miljööalalt (18) ja Toome-taguse miljööalalt (13), neile järgnesid Supilinn (7), Jaama ja Puiestee tänava ala (4), Tähtvere (3), Tammelinn (2) ja Aleksandri tänava ala (2). Ülejäänud piirkondadest avaldusi ei tulnud.



Detailide restaureerimise ja taastamise kogumaksumus oli 2,8 miljonit krooni. Linna toetus on laias laastus veerand hinnast. Mullu oli toetuse osakaal 40 protsendi ümber.


Tartu abilinnapea Väino Kull põhjendas, et toetuse osakaalu kahanemine on tingitud linnaeelarve koomale tõmbamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles