Majade värvimise kampaania raugeb

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Kaido Linde

Kaheksa aasta eest menuga alanud kampaania «Heade värvide linn Tartu» raugeb. Algul jõudis hindamiseni sadakond värvitud maja aastas, nüüd mõnikümmend. Tuhatkond linna tehtud värvipassi seisab jõude.




Abilinnapea Väino Kull ütles, et linna poolt kampaania koomale tõmbamise mõte on ajendatud just nimelt linlaste huvi kahanemisest ja asjaolust, et kampaania käigus on värvipasse välja antud üle kahe korra enam kui konkursil auhindamiseks esitatud maju.



Värvipasse on antud aastate jooksul kokku 1646, värvitud on 655. Neist 583 sellises headuses, et need sobisid konkursil hindamiseks.



Kampaania jätkub


Kull sõnas, et linna otsus on kampaania asjus inventuur teha, avaldusi kampaanias osalemiseks võetakse vastu 1. aprillini, et siis otsustada, kuidas edasi käituda.



Sama puudutab ka kampaaniat «Piirdeaiad korda». See kampaania on noorem, algas aastal 2004. Selle aja jooksul on väljastatud 492 tüüpprojekti ja värvilahendust, millest on teoks tehtud 149. Seega on 343 juhul aiad korrastamata või värvimata.



«Maju värvitakse igal aastal üha vähem ja piirdeaedu korrastatakse ka järjest vähem,» tõdes Kull linnavalitsusele esitatud ülevaadet kommenteerides.



Linnapea Urmas Kruuse kommenteeris, et kampaania eesmärk ei ole üksnes värvipasse välja anda.



«Soov ja tahe on aidata leida inimestel hea värvilahendus, kui nad on valmis oma maja renoveerima ning sellega oma elamist ja linnapilt kaunimaks muuta,» ütles ta. «Ega see ei anna meile väga head tunnet, kui anname värvipasse veel tuhandetes välja, aga ellu jõuab vähe. Ju siis vajadus ei ole nii suur.»



Linnavalitsuse liikmed leidsid, et võib olla hulk põhjusi, miks inimestel on majad korrastamata jäänud, kuigi värvipass on välja võetud.



Mõnda võis segada kehv ilm, mõnel olla raha vähe, aga värvipass võeti ikkagi igaks juhuks välja, sest selle sai tasuta. Värvipassi hind oli linnale aga 1200 krooni.



Linnapea märkis, et tema meelest on väga oluline, et hoonete värvilahenduse väljatöötamisse on kaasatud spetsialiste nagu linnakunstnik ja arhitektid, sest vilets värvilahendus mõjub esteetiliselt halvasti.



Ilusam linn


Abilinnapea Margus Han­son hindas, et «Heade värvide linn Tartu» oli oma algusaastatel väga hea ja positiivne kampaania, mis võitis suurt tähelepanu.



«Paljud inimesed ei kujutanud alguses ettegi, mida tähendab maja üle värvimine, see on natuke keerulisem kui lihtsalt pintsli kätte haaramine,» sõnas ta.



Kruuse lisas, et kampaaniat päris ära lõpetada ei ole linnal soovi, sest heakorrastamine on järjekindel tegevus. Seega on ka tänavu plaanis paremaid korda tehtud maju aasta lõpus auhinnata ja majaomanikele korraldada auhindade üleandmise üritus.



Hästi korrastatud majad saavad tunnustuseks plaadikese.



Ning värvipassi omanikel on ka sel aastal võimalik soodushinnaga värvimistarbeid soetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles