Teadlased saavad parima arvutifarmi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See ei ole Matrixi film. Tartu Ülikooli teadusarvustuste keskuse juhataja Lauri Antoni ees täidab arvutifarmi enam kui 2,5 miljoni krooni eest tehnikat. Need juhtmed võimaldavad Eesti kiireimat ühendust arvutite vahel.
See ei ole Matrixi film. Tartu Ülikooli teadusarvustuste keskuse juhataja Lauri Antoni ees täidab arvutifarmi enam kui 2,5 miljoni krooni eest tehnikat. Need juhtmed võimaldavad Eesti kiireimat ühendust arvutite vahel. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli teadlastel on nüüdsest Eesti kiireimad võimalused teadusarvustuste tegemiseks, sest  nende kasutusse antakse järgmisest nädalast uus arvutifarm, üks suurimaid ja kiireimaid Eestis.





Eelmisel aastal loodud Tartu Ülikooli teadusarvutuste keskus on paika saanud oma esimese arvutifarmi, mis Eesti ühe võimsaimana koosneb 42 arvutusserverist, juhtmasinast ja salvestusseadmest.

Kuigi arvutifarm võtab ühtekokku riidekapi jao ruumi, sisaldab see enam kui saja koduarvuti võimsust.

«Analoogne asi on olemas ka keemilise ja bioloogilise füüsika instituudis ja mõnes erafirmas, kuid mälu mahult ja kiiruselt on see kindlasti Eesti parim,» ütles Tartu Ülikooli teadusarvustuste keskuse juhataja Lauri Anton. 

90 000 filmi

Tavalises koduarvutis on umbes kaks gigabaiti mälu, arvutifarmi igas arvutis on 32 GB mälu. «Tavalises arvutis on kaks protsessorituuma, siin on igas masinas kaheksa,» ütles Anton. Koduarvuti ei vaja töötamiseks sellist jahedat ruumi, kus konditsioneer hoiab kogu aeg mõnusalt jahedat tuult.

«Kui kõik masinad korraga käiksid, siis oleks siin ruumis üsna kiiresti 40 kraadi sooja,» rääkis Anton.

Antoni sõnul mahuks serverisse üle 90 000 filmi. Küsimusele, mitu tundi muusikat võiks arvutifarmi 9-terabaidisele salvestusseadmetele mahtuda, jäi Anton ka pärast mõneajast arvutustehet vastuse võlgu – seda on lihtsalt liiga palju. Tavalise koduarvutiga võrreldes on arvutifarmil 450 korda rohkem andmete salvestamise ruumi.

Filmide ja muusika salvestamiseks siiski teadlased arvutifarmi kasutama ei hakka. Antoni sõnul saab selle abil hakata matkima mitmesuguseid protsesse, mille läbitegemine päriselus võtaks väga palju aega.

Näiteks saavad arvutifarmi kasutada bioinformaatikud, geenitehnoloogid, arvutuskeemikud, astronoomid ja materjaliteadlased.

Astronoomias võimaldab arvutifarm analüüsida üüratuid andmemahtusid. «Neid saab arvutada ka tavalise arvutiga, kuid suures arvutis läheb see lihtsalt kiiremini,» ütles Anton.
Kiiruse tagab spetsiaalne InfiniBand-ühendus ehk juhtmerägastik, mis suudab edasi anda andmeid 20 gigabitti sekundis.

Arvutifarm läks Tartu Ülikoolile maksma 2,5 miljonit krooni. «Ma loodan, et kõik ülikooli teadlased, kellel on vaja arvutada suuremas mahus, kui nende lauaarvuti suudab, hakkavad seda kasutama,» ütles Anton.

Kõikidele teadlastele

Süsteemi saavad kasutada kõik Tartu Ülikooli teadusgrupid, aga oodatud on teadlased ka teistest Eesti teadusasutustest.

Kuigi arvutifarmi protsessorid surisevad juba täies hoos, avatakse farm teadlastele  pidulikult alles järgmise nädala esmaspäeval. «Praegu käib veel vaikne seadistamine ja katsetamine,» märkis Anton.

Arvutifarm
• Koosneb juhtarvutist, 9 TB salvestusseadmest ja 42 arvutusserverist.
• Igas serveris on 8 protsessorituuma, 32 GB mälu ja 500 GB kõvaketas.
• Arvutid on ühendatud kiire (20 Gbit/s) Infini-Band ühendusega, mis võimaldab kasutada tihedalt suhtlevaid paralleelsust nõudvaid programme.
• Kasutatakse Intel Xeon E5400-seeria protsessoreid.
• Klastri arvutusjõudluse teoreetiline maksimum on 840 GFlops (840 mld ujukomatehet sekundis). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles