Inimene tormab joogatundi peitu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile algas Pepleri 4 majas uus algajate joogatund. Enamasti otsivad inimesed leevendust argipäeva pingetele.
Eile algas Pepleri 4 majas uus algajate joogatund. Enamasti otsivad inimesed leevendust argipäeva pingetele. Foto: Priit Mürk

Tartu Rahvaülikooli joogarühmad on tihedalt täis. Et inimeste soovidele veelgi enam vastu tulla, alustatakse uuel semestril individuaaltundidega ning kaalutakse meesterühma avamist.


Eile uute algajatega treeningut alustanud joogatreener Erna Tamm ütleb, et inimeste teadlikkus jooga võimalustest on kasvanud ja nad on muutunud varasemast julgemaks.



«Tervistav efekt on samuti ilmne ja ma olen kuulnud, et arstidki soovitavad joogat,» lisas ta. «See tervistav efekt sünnib tänu hingamise ja liigutuste kooskõlale. Sel on  kahtlemata rahustav mõju. Mõttetööl on üldse väga suur mõju meie kehale.»



See, millisena inimene maailma näeb, sõltub Erna Tamme sõnul paljus tema meeleseisundist. «Meeleseisund on nagu prillid,» toob ta võrdluse. «Kui need prillid on sinised, on maailm sinine, kui roosad, siis paistab ka maailm roosana.»



Joogahuviline Ene Kapp käib rahvaülikooli joogatundides teist aastat. Ta ütleb, et  muudmoodi enam ei oskagi.



«Istuva eluviisiga inimene peab end natuke painutama ja sirutama,» märgib ta. «Jooga sobib mulle hästi. Nahk ei lähe märjaks ja harjutused ei pane hingeldama. Ja pärast on selline teistmoodi tunne kehas. See mõjub tasapisi, mõnusalt, pehmelt.»



Ene Kapp ütleb, et nende, edasijõudnute rühma nimekirjas on praegu 17 inimest, aga mahub 15. Uuel semestril tulebki neil kohe arutada, kas ehk mõnele rühmakaaslasele sobib mõni teine aeg mõnes teises rühmas.



Treener Erna Tamm ei söanda suurt huvi jooga vastu nüüd ilmtingimata  inimeste karmist tegelikkusest sissepoole põgenemisega seostada.



«Ma ei ole nii vana inimene, et oskaksin öelda, kuidas neil rasketel aegadel varem  olnud on,» arutleb Tamm. «Seda võiks mul olla huvitav kommenteerida paari aasta pärast.»



Tartu rahvaülikooli koolitusjuht Laura Allak on aga nõus: inimesed otsivad väljundit, kus end maha laadida, ja jooga on ülipopp.



Juba läinud kevadel olid järjekorrad ukse taga. Sügisel otsiski siis rahvaülikool seniste joogatreenerite Erna Tamme ja Jüri Jagomägi kõrvale veel kolmanda juhendaja – Anne Kalvi.



Ning varasema nelja rühma asemel alustas sügisel viis rühma. Soovijaterivi jäi veel ootelehelegi.



«Nüüd, uuel semestril, oleme saanud joogahuvilised taas nelja rühma vahel ära jaotatud, sest igast algajast ei saa kohe jätkajat,» selgitab Laura Allak. «See-eest oleme märganud, et pärast tunde venivad tunniskäijate individuaalsed vestlused treeneritega nii pikaks, et targem on kokku leppida individuaaltunni aeg.»



Individuaaltunde hakkabki rahvaülikool nüüd pakkuma kõigile. Individuaaltund koosneb kahest osast. Vestlusest ja seejärel individuaalsest harjutuste kavast, mida hiljem iseseisvalt kodus harjutada.



Laura Allaku sõnul mõtleb rahvaülikool tõsiselt ka meeste joogarühma loomise peale.


«Kindlasti on neil mugavam omaette olla,» ütleb koolitusjuht. «Meeste ja naiste füüsilised võimed on erinevad ning mehed vajavad ka jõulisemat kava.»


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles