Aleksandri tänava ökomaja ootab raha

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lootus Aleksandri 41 lagunenud maja renoveerimiseks sel aastal linna reservfondist raha leida on õhkõrn.
Lootus Aleksandri 41 lagunenud maja renoveerimiseks sel aastal linna reservfondist raha leida on õhkõrn. Foto: Priit Mürk

Lagunev Aleksandri 41 maja, mille linn 2007. aas­­tal Säästva Renoveerimise Infokeskuse (SRIK) Tar­­tu ühendusele korrastami­­seks andis, ootab raha pro­­jekteerimiseks ja ehituseks, et parima kava järgi sügisel ehitama hakata.


Sügisene ehituse algus oleks aga tõesti ideaalvariant, tõdeb SRIKi Tartu ühenduse eestvedaja Kristina Kurm. Praegu on välja valitud majale teostatavus-tasuvusanalüüsi ning eskiisprojekti koostaja, otsitakse ekspositsiooni- ja sisekujunduslahenduse tegijat.



Selleks kõigeks kuluks Kurmi sõnul umbes 200 000 krooni, millest 85 protsenti on lootust saada Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS). Veebruari alguses esitab SRIK sinna taotluse ja loodetavasti märtsiks on tulemus teada.



Kust saada raha?


Hoopis keerulisem on aga leida raha ehitusprojekti tegemiseks. Vaja oleks 220 000 krooni, kuid Kurmi kinnitusel on selleks juba raske toetust saada. «Väga raske, sest fondid üldjuhul ei anna projekteerimiseks raha,» lisas ta.



Nii on ühenduse praegune ainus lootus saada raha Tartu linnalt. Abilinnapea Margus Hanson tõdes, et SRIK küll esitas linnaeelarve koostamisel taotluse projekteerimisraha saamiseks, ent eelarves seda rida praegu siiski ei ole.



Hansoni sõnul on sel aastal ainus lootus, kuigi õhkõrn, saada raha reservfondist. «Tundub, et selleks, et see asi liiguks, peab linn vähemalt stardiraha alla panema,» tõdes ta, aga rahaeraldust praegu ei luba.



Küll aga ei ole tema sõnul probleemi EASilt saadavale esialgsele rahale omaosaluse maksmisega. Juhul kui linn siiski reservfondist ka projekteerimisraha leiaks, võikski maja ehitus sügisel alata.



Ehituseks saab Kurmi sõnul esitada taas taotluse EASile. Kuid kõige selle hind on, et majas peab olema ka turistidele suunatud tegevusi, mitte ainult säästva renoveerimise propageerimine.



Nii peab SRIK majja looma ekspositsiooni, kus oleks kajastatud maja ehituslugu, paljastatud konstruktsioone ja näidatud, mis materjalidega on maja ehitatud, lisaks Tartu miljööväärtuslike alade arengu tutvustamine.



Näitus tõstab hinda


Algsete arvutuste järgi läheks maja korrastamine maksma umbes 2,6 miljonit krooni, kuid ekspositsiooni loomine tõstab seda hinda ilmselt tunduvalt, tõdes Kurm ja lisas, et kas või spetsiaalne galerii valgustus maksab väga palju.



«Tuleb leida tasakaal säästva renoveerimise propageerimise ja külastajate vastuvõtmise vahel, see on suur väljakutse,» rääkis Kurm.



«Kui järjest ehitada, siis saab ikka poole aastaga valmis,» usub ta. Ehitamine ei käiks tema sõnul talgukorras, selleks leitaks siiski ehitusfirma. Küll aga saaks rahvas kõrvalt jälgida, kuidas ühe nii räämas maja korrastamine käib.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles