Meditatiivne tee naudingute aeda

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervendava aia projekteerija haljastusarhitekt Kadri Maikov ei kahtle, et ka vanal tammealleel on suur, inimese hinge ja mõtteid puhastav mõju.
Tervendava aia projekteerija haljastusarhitekt Kadri Maikov ei kahtle, et ka vanal tammealleel on suur, inimese hinge ja mõtteid puhastav mõju. Foto: Sille Annuk

Eesti Maaülikooli lektorit, haljastusarhitekti Kadri Maikovit kuulates saad aru, et tervendavate aedade teadus ei ole mingi soolapuhumine.


Kadri Maikov on läbi kõndinud paljud roheteraapia alad Rootsis ja Inglismaal ning jõudnud koguni Ameerika Ühendriikidesse, kus niisuguseid aedu on sadakond.

«Tõsi, katkiläinud põlve need võluvitsaga terveks ei tee. Aga kõik, mis puudutab inimese hingelist ja vaimset poolt ning tema kurnavast töömaailmast looduse tervendavatesse rütmidesse tagasitoomist, on tarkade aedadega seotud enam kui küll,» sõnab Kadri Maikov.

Kadri on üks väheseid tervendavate aedade asjatundjaid Eestis ja võib rääkida paljudest aiatüüpidest, mida maailma haiglad endale on rajanud ja mida haigekassadki toetavad ning mis kõik oma iseloomu tõttu patsientide terveksaamisele tõhusalt kaasa aitavad.

Kõrvaloleval pildil jalutab Kadri Maikov mööda vana tammealleed, mis kasvab Muri külas ning viib loodusravi- ja puhkekeskuse Loodus juurde.

Uue, pea 12 miljonit krooni maksva tervendava aia projekt ongi Kadril parasjagu n-ö taskus ning too tulevikuaed rajataksegi just nimelt sinna – seitsmehektarilisele territooriumile pansionaat Looduse ümber.

Keegi ei kahtle, et näiteks selsamal tammealleel on suur, inimese hinge ja mõtteid puhastav mõju. Ei kahtle me ju selleski, et kodused metsatukad ning mõisa- ja linnapargid teenivad inimese meeli ning on märgiks selle kohta, et oled jõudnud kuhugi, kus on aeg puhata.

Kadri Maikov ütleb, et keskkonnapsühholoogid räägivad juba kümme aastat, miks ja kuidas mõjutab tervendavate aedade kujundus inimest, ning selles mõttes ei ole see sugugi nii uus teadus, kui esmapilgul tundub.

Lühidalt: tervendava aia peamine eesmärk on täiustada inimese üldist tervist ja heaolu ning teha seda professionaalselt ja konkreetse inimese vajadusi arvestades.

Loodus ja peaarst


Tartust vaid viie kilomeetri kaugusel paikneva loodusravi- ja puhkekeskuse Loodus peaarst Natalia Trofimova on Tartu Ülikooli arstiteaduskonna lõpetamise järel täiendanud end dietoloogia, taastusravi, nõelravi, meditsiinilise akupunktuuri, Hiina meditsiini, bioenergeetika ja termoteraapia alal.

Natalja Trofimova on rahvuselt ungarlane ja temas on tavaeestlasega võrreldes palju enam kirglikkust ja usku, ükskõik, mis teemal teda rääkima meelitada.

Trofimova ütleb, et just puhkus ja loodusravi on võti paljudest tõbedest lahtisaamisel, ja ta teab, et ei ole oma veendumusega üksi.

Pansionaat Looduse ümber on hulk hektareid mahajäetud maad, mille eest keegi ei ole aastaid hoolitsenud. Sellel maal tegutseb rentnik, Saksamaal klimatograafia ja ravimtaimedega tegelev Otto Stecher, kes on kiindunud Eestimaasse.

Otto Stecher käib Eestis mitu korda aastas ja veedab siin taimede istutus- ja kasvuperioodil pikki kuid.

Pansionaadi naabrusse on ta jõudnud juba rajada noore kasesalu, teed ja tiigid ning väikese ravimtaimede aia. Kõik see toetab ja täiendab pansionaadis viljeldavaid ravimeetodeid ja tervisekuure.

Trofimova ja Stecher otsisid aga veel kedagi – üht neile sobivat maastikuarhitekti, kes vaataks tollele vabale territooriumile avarama ja ehk ka süsteemsema pilguga. Ning nad leidsid  Kadri Maikovi.

«Looduse pansionaati raviprotseduurile või paastukuurile tulnud inimest tuleb võtta kui tervikut,» põhjendab Trofimova. «Seepärast on hädasti vaja, et ka ümberkaudne maastik ja aed toetaksid meie terviklikku arusaamist inimesest ja loodusest.»

Ainult 12 miljonit!

Juba vana aasta lõpul oli Kadri Maikovil ette näidata pansionaat Looduse tervendava aia haljastusprojekt koos mahuka seletuskirjaga. Töö autorid on nii tema kui Evi Tuvikene.

See on põnev lugu dendroloogiast, kus kõrvuti puu- ja põõsaliikide loeteludega on põhjalikud selgitused druiidide põhitõdedest, tootempuudest ja -taimedest ning indiaani horoskoobi tõdemustest.

Samuti viie meele aia omadustest ehk millised on aroomi tugevdavad kujunduspõhimõtted, mil viisil on aias võimalik maitseelamusi esile tõsta ja helidemaailma luua ning kuidas mõista puudutust.

Seletuskirjas on terve peatükk viiest tasakaalustavast elemendist – maa, tuli, õhk, metall ja vesi – ning sellest, kuidas neid elemente saab võrdselt viie meele järgi jagada.

Ses tulevikuaias köidetakse inimesi nii meditatiivsete teekondade, naudingute- ja köögiviljaaiaga, šamaani tammeringi, minigolfiala ja spordiplatsiga. Kõike ei jõua loetleda. Erilised on sodiaagimärgi aiad, terrassid, väikeehitised.

Dr Trofimova kuulab arhitekt Kadri Maikovit rahulolu ja vaimustusega.

«Ükskõik, millest me räägime, kas hiina või druiidide meditsiinist – nende arusaamade tüvi ja põhimõtted on ju üks ja seesama,» toetab arst arhitekti. «Iga rahvas on pannud selle tõe lihtsalt oma usku ja keelde. Meil õnnestub see siin aias ühendada. Ja see peaks andma täiuslikkuse tunde.»
---------------------------------------------------------------


Nõustamisfirma Funding OÜ peab projekti huvitavaks


Ettevõtlusalaste konsultatsioonidega tegeleva firma Funding OÜ juhatuse esimees Ander Ojandu, kas usute aia ideesse ja kust saab tulevikuaed raha?


• Pansionaat Looduse taotluse ettevalmistamisega oleme praegu seisus, kus ootame Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) seisukohavõttu objekti eeltaotlusele.
• Selles eeltaotluses annab EAS hinnangu, kas nad soovivad seda objekti ühes oma programmidest näha või mitte. Eeltaotluse vastus on sisuliselt tagasiside projekti ideele.
• Toetust plaanitakse taotleda piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist. Niisugune programm toetab avalikke turismiobjekte ning toetust antakse kuni 85% investeeringu maksumusest.
• Seni on sealt toetatud näiteks Eesti Maanteemuuseumi laienemisega seotud investeeringuid, Tartu Mänguasjamuuseumi teatrimaja väljaehitamist, Eesti Nukuteatri muuseumi loomist ja Palmse mõisa toodete arendamist.  Kõigi loetletud objektide puhul on mängus ka Fundingu käsi. Nimetatud programmis meil ebaõnnestumisi
ei ole.
• Meie töö on klienti aidata, toetada ja nõustada investeeringuobjekti planeerimisel ning arengu läbimõtlemisel. Töö eesmärk on leida lahendused, mis aitavad planeeritaval objektil olla atraktiivne turistidele, olles samas ka  majanduslikult äramajandav ja tõhus.
• Kui arendatavale objektile on toimiv lahendus leitud, siis on ka investeeringutoetuse saamisel väga suur tõenäosus. Sellisest lähenemisest tulenevalt on meie taotluste edukuse määr ka väga kõrge.
• Et meil on võimalik valida objekte, millega töötada, siis tegeleme eranditult huvitavate asjadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles