Teaduskeskus Ahhaa kolib tähetornist Lõunakeskusse

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduskeskus Ahhaa juhataja Tiiu Sild Lõunakeskuses tulevasi ruume vaatamas.
Teaduskeskus Ahhaa juhataja Tiiu Sild Lõunakeskuses tulevasi ruume vaatamas. Foto: Sille Annuk / Postimees
Endiselt oma majata teaduskeskuse Ahhaa tosin töötajat hakkavad tähetornis kohvreid pakkima ning seavad end varsti sisse Lõunakeskusest lahkuva autosalongi ruumes.

«Autoremonditöökoda sobib meile väga hästi,» muheles teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild Lõunakeskuses peagi töö lõpetava Autoring ASi ruumides käies.

«Siin on helikindlad seinad, kõva põrand ja oma ventilatsioon,» kiitis ta veel tunkedes töömeeste päralt olevaid ruume. «Meie keemik võib siin tossutada ja paugutada nii palju kui soovib.»

Ruumikitsikus lõpeb

Pea tosin aastat Toomel tähetornis sadakonnal ruutmeetrit tegutsenud Ahhaa vahetab senise töökoha Lõunakeskuse 1500-ruutmeerise paiga vastu proosalisel põhjusel: Tartu Ülikool valmistub tähetorni põhjalikuks remondiks.

«Meil on vaja uut kohta, kus õpilasi klasside kaupa vastu võtta,» selgitas Tiiu Sild.

Tartu Ülikooli haldusdirektori Riho Illaku sõnul on tähetorni remondi projekt valmis. «Seni oleme ka raha kohta häid sõnumeid saanud, otsus tehakse mais,» ütles ta. Jaatava otsuse korral otsitakse riigihankega ehitaja, kes võtab järgmise aasta kevadel 200-aastaseks saava hoone selle suve lõpus käsile.

Tähetorni suur noorenduskuur maksab 20-30 miljonit krooni, suuremat osa rahast nõutab ülikool euroliidu struktuurifondidest.

Sõbralik vastuvõtt

Samuti struktuurifondidest oma hoone ehitamiseks raha nõutav Ahhaa sõlmib Lõunakeskusega rendilepingu kaheks aastaks. «Lõunakeskus võtab meid väga-väga sõbralikult vastu,» rääkis Tiiu Sild. «Rent on mõistlik, maksame vaid olmekulud.»

Sõbralikult suhtub teaduskeskuse tulekusse ka ruumid tuleval nädalal vabastava Auroring ASi omanik Peeter Pihelgas. «See mööbel jääb siia, need on kasepuust lauad ja kapid,» lubas ta oma kabinetis. Jäävad ka videovalve, lukud ja veel üht-teist, mis Pihelgale kohe ei meenunudki.

«Meil on ka kaks väga tublit koristajat, ehk vajate neid,» soovitas ta Tiiu Sillale, kes lubas nendega ühendust võtta.

Ahhaa tahab koos Läti füüsikateatriga uue koha avamise peo korraldada 28. veebruaril. Aprillis avatakse uutes ruumides interaktiivne autonäitus, mille tõmbenumber on ehtne vormel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles