Genialistid jätkavad pidusid

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genialist Ivar Põllu kirjutamas plakatit, mis teatab ürituse ärajäämisest senises klubikohas.
Genialist Ivar Põllu kirjutamas plakatit, mis teatab ürituse ärajäämisest senises klubikohas. Foto: Sille Annuk / Postimees
„Täna jääb ära Innovatsioon" - sellise sildi riputas reedel Genialistide Klubi uksele klubi juhatuse liige Ivar Põllu. Kuigi saalis ajutiselt üritusi ei toimu, jätkuvad peod maja esimesel korrusel.

Põhjus, miks klubi saalis ajutiselt üritusi ei toimu, on tuleohutuses. Sellekohase ettekirjutuse tegi Genklubile päästeamet. Ettekirjutuse järgi ei tohiks teise korruse saalis viibida rohkem kui kümme inimest.

Tuleohutusnõuete täitmiseks tehakse Ivar Põllu sõnul saalis praegu ümberehitusi. Maja esimesel korrusel on tuleohutusnõuded täidetud.

Naabrid pahased

Naaberkinnistute reostamine suitsukonide ja taaraga, klubist kostev müra ja sellega naabrite öörahu häirimine, spordisaali sihtotstarbetu kasutamine, nõuetekohase kanalisatsiooni ja suitsuruumi puudumine ning tuleohutusnõuete eiramine - need olid etteheited, mille pärast genklubi hoone, Magasini 5 naabermajade korteriühistud Tartu linnavalitsuse, spordiseltsi Kalev ja Genialistide Klubi kolmandate osapooltena kohtusse kaebasid.

Korteriühistud kurtsid kaebuses selle üle, et klubikülastajad kasutavad liikumiseks Magasini tänava poolset sissepääsu, rikkudes sellega naabrite öörahu. Põllu sõnul on seda arvestades majja sisse pääsemine korraldatud Laia tänava kaudu ning Magasini tänava poolne pääs takistatud aiaga.

Magasini 5 majast kostva peomüra summutamiseks on klubi juhatuse liikme Allan Ainti sõnul klubi saalis heli isoleerimiseks ehitatud osa aknaid kinni ning osa aknaid kaetakse pidude ajaks porolooniga. Põllu sõnul on klubil nüüd uuel aastal plaanis ka nihutada kontsertide kellaaegu nii, et ansamblid lõpetaksid südaööks.

Naaberkinnistute reostust eitavad klubi juhatuse liikmed samuti. „Me koristame pärast pidusid esimesel võimalusel maja ümber tekkinud prügi ära," ütles Ivar Põllu. Samuti on Põllu sõnul nüüd korras kanalisatsioon ning remonditud tualettruumid ja suitsuruum.

Korteriühistute kaebuses seisab, et Magasini 5 kasutusotstarve on ehitusregistri järgi üksikelamu ja muu spordihoone ning seda ei ole võimalik kasutada diskoteegi või ööklubina.

„Saku suurhall on ka otstarbelt „muu spordihoone", mis tähendab, et seal võib korraldada ka kontserte," ütles Põllu.

Abilinnapea Jüri Sasi näeb probleemile lahendust ümberehitustes ja uues tegevusloas.

Genialistid peavad Sasi sõnul koostama ehitusprojekti, taotlema ehitusloa ning tegema vastavad ümberehitused. „Seejärel tuleb taotleda uus kasutus- ja tegevusluba, kus on ka ruumide sihtostarve teine ning seal võib korraldada ka kontserte ja teatrietendusi," ütles Sasi. Tema sõnul aga enne tegevusloa saamist majas üritusi korraldada ei tohi.

Üritused toimuvad

Sasi avaldas lootust, et ümberehituse ja tuleohutusnõuetega seonduvad probleemid on lahendatavad umbes kuu aja jooksul. „Kui tehakse täiendavad heliisolatsioonitööd ning mõõtmised, et muusika ei kosta majast välja, siis ei saa kellelgi olla midagi klubi tegevuse vastu," ütles Sasi.

Ivar Põllu sõnul on kohtukaebuse taga Magasini tänaval elav Risto Teinonen koos Magasini ja Laia tänava korteriühistutega.

Põllu sõnul on Teinonenil põhimõtteline eesmärk lõpetada Genialistide Klubi tegevus Magasini tänava majas. "Vähemalt nii loen mina maapoisimõistusega välja kirjast, kus seisab "kui klubi minema ei koli, nõuan korteriühistult hagi esitamist"," ütles Põllu.

Teinoneni sõnul ei ole temal mainitud hagiga midagi pistmist. „Loomulik, et Magasini tänava elanikuna olen hagi esitajatega ühel meelel. On ülekohtune, et nelja korteriühistu liikmed ei saa nädalavahetustel rahulikult magada," ütles Teinonen.

Seda, et naabermajade elanikel on kindel soov klubi tegevus Magasini tänaval peatada, kinnitas ka Jüri Sasi. „Üks naabermaja elanik, kelle nime ma ei mäleta, ütles, et tema ei jäta enne järele, kui Genialistide Klubi on sealt läinud," rääkis Sasi.

Korteriühistute ja Genialistide Klubi konflikt leiab lahenduse kohtus. 20. jaanuariks peab Tartu Linnavalitsus esitama kohtule vastused, mille järel määrab kohus kohtuistungi aja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles