Potikuusk tahab talveks jahedasse

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike potikuusk toas toob kahekordset rõõmu, sest pärast jõule ei pea seda prügimäele vis­kama, vaid võib aeda istutada. Enne tahab puu aga paariks kuuks jahedasse.
Väike potikuusk toas toob kahekordset rõõmu, sest pärast jõule ei pea seda prügimäele vis­kama, vaid võib aeda istutada. Enne tahab puu aga paariks kuuks jahedasse. Foto: Margus Ansu

Enne jõule pakkusid paljud aiandus- ja kaubanduskeskused müügiks kasvavaid potikuuski, mida ei pea pärast pühi viima tuleroaks, vaid saab istutada oma aeda.



Praegu, kui on tavapärane aeg jõuluehted ära koristada, seisavad potikuuskede omanikud aga küsimuse ees, mida väikse puuga kevadeni peale hakata.



Tartu Puukooli juhataja Andres Tuvi sõnul on just soojas taastunud elutegevus potipuude puhul miinuseks. «Kui tuba on soe ja puu on pikemalt sees, siis ta läheb lihtsalt kasvama. Ja kui see praegu nüüd välja viia, siis ongi asi ühel pool,» on Tuvi konkreetne. Aga ka toasooja ei tohiks puukest jätta.



Külma või jahedasse


Enne otsustamist, kuhu puu panna, tuleks vaadata puu seisundit. Kui on näha, et soojas toas on hakanud arenema helerohelised kasvud, siis peab puu kindlasti jääma plusskraadide kätte, seisma peaks see jahedas ruumis, kus temperatuuri kuni kümme kraadi. Sellisel temperatuuril elutegevus peatub.



Puud võib julgelt hoida ka keldris, sest puule langeva valguse hulk ei ole oluline.



Kui mingit silmanähtavat muutust kuusega toimunud ei ole, võib seda hoida ka kuni viie miinuskraadi juures. Külmem ruum ei ole soovitatav, sest kui kuusk on soojas seisnud, on kindlasti ka elutegevus alanud.



Puud võib julgelt hoida ka keldris, sest puule langeva valguse hulk ei ole oluline, esmatähtis on temperatuur. Kindlasti ei tohiks puud viia õue, sest praegused külmakraadid on liiga suured.



Ümber tuleks kuusk potist istutada nii pea, kui maa on sula, Tuvi arvates peaks enam-vähem sobiv aeg olema aprilli keskpaik. Seni tuleb puud hoida jahedas, sest soojaga paisunud klorofüllita pungad võivad eredasse päiksepaistesse sattudes hukkuda.



Mitmeks aastaks


Puukese võib ka potti jätta, kui on soovi järgmisel aastal sama kuusk taas anumaga tuppa tuua või pole istutamiseks kohta. Seda üle suve ilusana hoida on aga üsna keeruline ja vaevaline. Kindlasti tuleb ka potiga puu õue viia, kuid sellega hooldus ei piirdu. Puu tahab lisaks sobivale asukohale ka kastmist ja väetamist.



«Tal peavad head tingimused olema, et ta ei muutuks suvega selles potis nirakaks. Kui lihtsalt niisama jätta, siis muutub võra inetuks,» ütles Tuvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles