Onu Eskimo tänas pisarsilmi oma abilisi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. jaanuaril esitles Evald Rooma (pildil)  Dorpati konverentsikeskuses oma  raamatut "Emajõe ääres kasvanud".
8. jaanuaril esitles Evald Rooma (pildil) Dorpati konverentsikeskuses oma raamatut "Emajõe ääres kasvanud". Foto: Sille Annuk / Postimees
Legendaarse Eskimo-onu ehk Evald Rooma silmad läksid mitu puhku niiskeks ja hääl hakkas meeleliigutusest võbelema, kui ta täna Dorpati konverentsikeskuses tänas oma raamatu «Emajõe ääres kasvanud. Onu Eskimo mälestusi» valmimisele kaasa aitajaid.


247-leheküljelisse fotode ja dokumendikoopiatega rohkesti illustreeritud raamatusse on mahtunud 97-aastase ettevõtliku mehe eeskujulik ja kohati seikluslik elu.

Eeskujulik ettevõtja

Tartu abilinnapea Jüri Sasi sõnul on niisugusest ettevõtlikkusest tarvis noortel õppust võtta, mistõttu väärib see raamat kohta kõikide koolide raamatukogudes. Suurärimees Neinar Seli märkis, et Evald Rooma raamatust võiksid ettevõtjad õppida eelkõige seda, kuidas vastu pidada äritegevusele rasketel aegadel.

Rooma alustas jäätisetootmist Tartus kolmveerand sajandit tagasi. Selle ning kogu oma elu ja tegevuse jäädvustas ta tulevastele põlvedele lugemiseks sel moel, et lindistas meenutusi.

Küsitleja, salvestaja ja kirjapanija Edakai Simmermann tegi alates 2007. aasta suve lõpust ühtekokku 65-70 tunni ulatuses 30 lindistust. Salvestatu sõnahaaval trükkimiseks kulus tal 400-500 tundi.

Ta nimetas Rooma mälestusi väärtuslikuks allikmaterjaliks, mille usaldusväärsust on suurendanud Jaan Isotamme tegevus toimetajana. Muu hulgas meenutas Simmermann soovitust, mida Rooma oli talle andnud: «Mina räägin teile nii, nagu oli, teie pange kirja nii, et kõik jääks viisakaks.»

Vaid paar faktiviga

Raamatuesitlusel kõnelnud ajaloolane Hillar Palamets sai esile tuua vaid paar eksimist faktide vastu. Ühtlasi kiitis ta raamatu stiili.

Onu Eskimo andis sagedasti ainet ajakirjanikele uudiste ja pikemate lugude kirjutamiseks. Mõned näited - sealhulgas Vallo Nuusti kirjapanek Tartu Postimehes 27. septembril 2002 - on avaldatud ka raamatus «Emajõe ääres kasvanud».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles