Rotalia maja üllatab kujundusega

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõppes korporatsioon Rotalia maja remont.
Lõppes korporatsioon Rotalia maja remont. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tähe tänava üks vanimaid maju, mida mõned mäletavad ülikooli klubina, teised korporatsioonihoonena, on alati üllatanud väga eriskummalise sisekujundusega. Ka nüüd on fantaasial lennata lastud.

20 aasta jooksul lõputult pooleli olnud remont on viimaks valmis saanud. Kuigi tegemist leiaks maja alumisel korrusel kindlasti veel, on korp! Rotalia liige Peeter Pihelgas seda meelt, et viimaks võib maja remondituks lugeda.



Hoones, mida paljud mäletavad Tartu ülikooli klubina, on toonasest ajast äratuntavad vaid mõned detailid. Näiteks fuajees on säilinud algupärane põrand 1882. aastast. Fuajeest saali viivad uksed on samuti originaalid.



Maja külgtiivad ehitati välja 1994. aastal. Parempoolses tiivas oli ülikooli klubi ajal terrass. Praegu  asub seal garderoob, kus on osavasti ära kasutatud klubiaegseid akende sepistrelle – need on nüüd ümber sepistatud nagideks.



Meeste maja


Rotalia maja saal on alati hiilanud äärmuslike värvilahendustega. Ülikooli klubi ajal oli saal tumepruun. 1990. aastate lõpul sooviti värvitooni veidi soojemaks ja sõbralikumaks teha. Tulemuse võttis Pihelgas kokku: «Võib ka delikaatsemalt öelda, aga see roosa oli tööõnnetus.»



Algselt plaaniti toona saal teha virsikukarva. Paraku aga tekkis tooniga segadus ning seinad said beebiroosad.


Praegune värvilahendus on taas väga julge. Sisekujundaja Martti Ruus soovis enda sõnul anda värvidega üheselt mõista, et see on meeste maja. Saali värvid järgivad korporatsiooni värve – roheline, must ja sinine. 



Pihelga hinnangul ilmselt keegi sellist värvilahendust oma kodus või kontoris ei kasutaks. Ruusi arvates aga väljendavad need värvid aukartust ja pühadust.



«Kui tuleb noor rebasekandidaat, siis ta peab tunnetama, et see ongi pääs tõeliste meeste vennaskonda,» naljatas Ruus. Sügisel tegigi saali sisekujundus ilmselt juba oma tööd: Tartu Rotaliasse võeti vastu üle 20 tudengi.



Elagu Eesti!


Saali lage ehib lause «Elagu Eesti!». Pihelga sõnul pärineb see korp! Rotalia Toronto vilistlaselt. «Vilistlane, arhitekt Henno Sillaste on alati palju muretsenud selle maja ja ka Eesti käekäigu pärast ja tema kasutab tere ja head aega asemel lauset «Elagu Eesti!»,» rääkis Pihelgas. 



Remondi käigus on saalis rõhku pandud ka akustika parandamisele. Selleks, et helide kaja vähendada ning kontsertideks head akustikat saada, lasti teha majja heli summutavad kardinad ning tikandkangast seinakatted, mis kokku läksid maksma üle 120 000 krooni.


Sellist hubast kvaliteetse heli- ja videotehnikaga saali, kust saab astuda ka terrassile ja aeda, Tartu kesklinnas naljalt teist ei leia.



Peeter Pihelga sõnul sobib nende saal nii konverentside kui ka pidude korraldamiseks. Tulevikus üüritakse seda välja ka linnarahvale.



Kas teate


Tähe 3 maja ajalugu


• Neoklassitsistlik maja on esimene korporatsiooni konvendihoonena kavandatud hoone.


• Ehitatud korp! Estonia tarvis 1882. aastal.


• 1932. aastal ostis maja ära korp! Rotalia vilistlaskogu.


• Saksa okupatsiooni järel asusid majas näiteks Saksa armee välipost ja maakonna põllumajandusamet.


• Pärast Teist maailmasõda nõudis Tartu Riiklik Ülikool konvendihoone tagasi.


• 1960. aasta 12. detsembrist tegutses majas ülikooli klubi.


• Korporatsiooni taasasutamise järel tagastati maja Rotaliale, kes esialgu tegutses ülemise korruse ühes toas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles