Kunstimuuseum ostis Jaan Koorti õlimaali

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Koorti «Põllud I»
Jaan Koorti «Põllud I» Foto: Repro

2008. aasta lõppedes omandas Tartu Kunstimuuseum Jaan Koorti maali «Põllud I», selle ostmiseks eraldas kultuuriministeerium 410 000 krooni. Teist sama palju sai Eesti Kunstimuuseum Koorti «Põllud II» ostuks.



Ministeeriumi teatel asusid need maalid Tartu kunstimuuseumi deposiitide kogus ning senine omanik nõustus andma ostueesõiguse just sellele muuseumile.



Mõlemad maastikuvaated, üks heledam ja teine tumedam, olid välja pandud sügisesel näitusel Tartu raeplatsi viltuses majas. «Väga ilusad pildid,» ütles Tartu kunstimuuseumi direktor Reet Mark. «Meie ostsime heledama.»



Viimaste aastate eelmiste suuremate ostudena nimetas direktor Ülo Soosteri ja Villem Ormissoni loomingu omandamist.



«Pärandi ostuks tulevad nii suured summad meile üpris harva, nüüd on mõneks ajaks see asi ilmselt külmutatud,» märkis Mark. «Seepärast on meil hirmus hea meel, et me Koorti maali saime veel viimasel hetkel ära osta.»



Kujur, maalija ja keraamik Jaan Koort (1883–1935) maalis dateerimata «Põllud I» ilmselt suvel 1910, kui ta viibis Pühajärvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles