Pime neiu tegi Eesti Euroopas nähtavaks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pime neiu Mari-Liis Täht (19) istus eile Taskus korraks punkt­kirjas raamatu taha, et näidata foto vahendusel Tartu Postimehe lugejatele, mismoodi käib Louis Braille' leiutatud punktkirjas raamatute lugemine.
Pime neiu Mari-Liis Täht (19) istus eile Taskus korraks punkt­kirjas raamatu taha, et näidata foto vahendusel Tartu Postimehe lugejatele, mismoodi käib Louis Braille' leiutatud punktkirjas raamatute lugemine. Foto: Margus Ansu

Tartu Emajõe kooli lõpuklassi õpilane, väga tugeva nägemispuudega Mari-Liis Täht kirjutas punktkirjas essee, mis tõi talle autasu rahvusvahelisel võistlusel.


Eile tähistati Tallinnas Viru keskuses ja Tasku aatriumis Tartus punktkirja leiutaja Louis Braille' 200. sünniaastapäeva.



Pime prantslane oli kõigest 16-aastane, kui leiutas kuue punkti kombinatsioonidel põhineva kirjasüsteemi, mida saab lugeda sõrmeotstega.



Geniaalne leiutis


Riigikogu esimehe Ene Erg­ma sõnul on see geniaalne leiutis tähtis ka nüüdsel arvutiajastul. Õnnitledes punktkirjas esseede kirjutamisel edukas olnud neiut, märkis ta, et selle võiduga oleme jällegi Euroopas nähtaval.



Euroopast saadeti ülemaailmsele võistlusele 54 tööd. Vanuserühmas kuni 25 eluaastat määras rahvusvaheline žürii auhinna kolmele võistlejale.



Auhinna toonud töös kirjutas Mari-Liis Täht Braille´ leiutise tähtsusest oma elus. «Ma saan punktkirjas näiteks lugeda raamatuid ja panna selles kirjas silte asjade peale,» ütles ta. «Arvutid on lükanud punktkirja tagaplaanile, kuid mina kasutan seda põhimõtteliselt – et see välja ei sureks.»



Võidukas ka lauatennises


Neiu nägemispuue on väga sügav, ta näeb kõigest valgust. Näiteks Tasku keskuse aatriumi kirjeldas ta eile vaid selle alusel, mis tema kõrvadesse ulatus. «See on suur ruum ja siin on päris palju rahvast,» ütles ta.



Mari-Liis Täht on võidukas ka lauatennises, täpsemalt pimedate lauatennises – neljakordne Eesti meister. «Igati aktiivne neiu,» ütles kooli direktor Arvo Pattak.



Ka eelmisel rahvusvahelisel punktkirjas esseede võistlusel tuli võit Eestisse. Selle sai samuti Emajõe kooli õpilane Mirjam Liivak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles