Kultuuriministeerium ostab kaks haruldast Koorti maali

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Koorti üks kuulsamaid maale on 1910. aastal valminud «Ema portree».
Jaan Koorti üks kuulsamaid maale on 1910. aastal valminud «Ema portree». Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

Kultuuriministeerium otsustas eraldada kahele riigimuuseumile kokku 820 000 krooni Jaani Koorti kahe õlimaali ostmiseks. Teostest üks hakkab asuma Tartu kunstimuuseumis, teine Eesti Kunstimuuseumis.


Ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Ave Toots-Erelti sõnul saavad mõlemad muuseumid 410 000 krooni. Tartu kunstimuuseum soetab selle summa eest Jaan Koorti maali «Põllud I», Eesti Kunstimuuseum aga «Põllud II».



Tänaseni asusid need maalid Tartu kunstimuuseumi deposiitide kogus ja maalide omanik nõustus loovutama teosed ostueesõigusega riigile.



«Koorti õlimaalid «Põllud I» ja «Põllud II» on nii kunstniku loomingu kui ka Eesti kunstiloo seisukohalt erakordselt olulised ja haruldased teosed,» selgitas Toots-Erelt. «Koorti töid on nii Eesti Kunstimuuseumi kui Tartu kunstimuuseumi kogudes väga vähe, Tartus on näiteks vaid kaks tööd.»



Jaan Koort (1883–1935) oli silmapaistev Eesti kujur, maalikunstnik ja keraamik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles