Noored kunstnikud uurivad jõulupühasid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kuraatori, teoloogiatudengist muusiku Indrek Spungini (25) ees on Y-galeriis plaadimängijatega DJ-pult, mis on osa Berit Talpsepa ehitatud moodsast altarist. Selles on nii kirikut kui ka ööklubi.
Näituse kuraatori, teoloogiatudengist muusiku Indrek Spungini (25) ees on Y-galeriis plaadimängijatega DJ-pult, mis on osa Berit Talpsepa ehitatud moodsast altarist. Selles on nii kirikut kui ka ööklubi. Foto: Sille Annuk

Hare Christmas! Hare Weihnachten! Niisuguse pealkirjaks pandud mitmekeelse tervitusega võtab Y-galeriisse sisenejaid vastu näitus, mis on ühtlasi teoloogiaüliõpilase ja muusiku Indrek Spungini kuraatoridebüüt.



Jõululaupäeva eelõhtul avatud väljapanekuga üritasid noored kunstnikud pakkuda alternatiivi pühadekarussellile, mis käib nii kirikutes kui ka kaubamajades.

«Näitus uurib jõulude tähendust nüüdisaegseile Õhtumaa inimesile. Täpsemalt eestlasile. Seab vastakuti Jeesuse kui jumalinimese käsitluse, kristliku pärimuse ning tänapäeva sekulariseerunud multikultuurse vaimu,» selgitas kuraator.

Jõulude tähendus

Väljapandud tööd püüavad vastata muu hulgas niisugustele küsimustele: mis on jõuludest saanud? mis on jõulude tegelik sisu ja mõte? kes on Jeesus ja mis tähendus on tal meile?

«No ja kui näitusekülastaja ei saagi selgeid vastuseid, siis küsimusi kindlasti. Ajugümnastika jõulukursus – otsmikusagaras jõulumõte tursus!» lisas ta.

Indrek Spungin alias Chungin kutsus osalema Berit Talpsepa, Alan Proosa, Akky Lippo, Kiwa, Madis Luige, Chaneli, Raivo Raidvee ja – üllatus! üllatus! – Eesti ühe kuulsaima kunstniku Jaan Toomiku. Toomiku videoinstallatsioon vaatleb jõuluriitusi Tallinna vanalinnas.

Kuraatori sõnul avastas ta väljapanekut ette valmistades ühel hetkel, et näituse pealkiri on tsitaat Toomiku tööst.

«Mul ei jäänud muud üle kui ka teda kutsuda, ja ta oli õnneks nõus,» ütles Chungin.

Chungin ja muusika

Lisaks vaatamisele saab Y-galerii jõulunäitust ka kuulata. Nimelt on Chungin koos Alan Proosa ja Kiwaga välja andnud just nimelt seda näitust silmas pidades jõulualbumi. Sellel on seitse salvestist, kus piiblist tuntud lood kohtuvad popmuusikaga.

«Plaati saab siit osta,» ütles kuraator. «Muusika mängib ka aeg-ajalt, aga ma arvan, et galeristi tüütaks ära, kui ta peaks kogu aeg ühte ja sedasama plaati kuulama.»

Koos Proosaga, kes on jõulunäitusele esitanud fotosid, teeb vokalist ja trummimängija Chungin muusikat ansamblis Maikameikers. Laulumehena saab teda kuulata bändis Chungin & The Strap-On Fag­gots.

Kuraatorina väitis Chungin ennast tundvat üsna ärevalt.

Ta lisas, et väljapaneku sujuvas kujunemises aitasid teda kunstnikud ja galerist Kaisa Eiche.
«Galerii õigustab oma olemasolu,» ütles Eiche aastale tagasi vaadates. See tähendab, et kunstitudengid ja noored kunstnikud on saanud otse Tartu kesklinnas näidata oma loomingut kõikidele huvilistele tasuta.

Uue aasta esimeste näituste hulgas loodab galerist Kaisa Eiche vaatajatele tutvustada Tartu Ülikooli maalimagistrantide uusi töid ning 40-aastase varvastega maalija ja joonistaja Meelis Luksi alias Mella loomingut.

Galerii juhtimise kõrval on Kaisa Eiche 2009. aasta kunstikuu matroon.

Väljapanekuid ja kunstihariduslikku tegevust tulvil päevad algavad veebruaris ja on saanud seekord nimeks Art Ist Kuku Nu Ut. See on anagramm sõnadest Tartu kunstikuu.

Kolm päeva

• Jõulunäitust «Hare Christmas! Hare Weihnachten!» saab vaadata Y-galeriis (Küütri 2, Tartu) veel täna, homme ja 31. detsembril.
• Indrek Spungini kureeritud näitusel osalevad Berit Talpsepp, Alan Proosa, Akky Lippo, Kiwa, Madis Luik, Chanel, Raivo Raidvee ja Jaan Toomik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles