Tartu Maarja kiriku hoones on 67 aasta järel jälle jõuluteenistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

24. detsembril peab Tartu Maarja kogudus jõulujumalateenistuse oma vastselt tagasi saadud kirikuhoones Pepleri 1. Kogudus on alustanud ka  annetuste kogumist 157 aasta vanuse Maarja kiriku taastamiseks. Jõuluõhtu jumalateenistus algab kl 15. Kirikulised pääsevad saali peauksest.


Korvpalliväljak kujundatakse altari, kantsli ja pinkidega kirikuruumiks. Püsti pannakse ka jõulukuused ja altari ette asetatakse jõulusõim. Traditsioonilise jõuluevangeeliumi lugemiste ja jõululauludega teenistuse peab koguduse õpetaja Peeter Paenurm, organistiks on Elke Unt, kaasa teenivad koguduse laulurühmad ja instrumentaalansambel.



Enne ja pärast jõuluteenistust saavad inimesed teha annetusi Maarja kiriku taastamise heaks. Kogudus on algatanud korjanduse, paludes kõigil koguduse hingekirjas olevatel inimestel teha jõukohane ja väärikas annetus kodukiriku taastamise heaks.



Tartu Maarja kirik põles 12. juulil 1941 taganevate Vene vägede hävitustöö tagajärjel. 1956–61 ehitati kirikusse Eesti Põllumajanduse Akadeemia spordihoone. Nõukogude võimu ajal tegutses Tartu Maarja kogudus Tartu Peetri kirikus.



Pärast Õpetaja tn 5 asuva kogudusemaja tagasisaamist ja kordaseadmist koliti koguduse tegevus oma ruumidesse. Kogudus peab «ajutises kirikusaalis» teenistusi juba 11 aastat. Viimased 7 aastat on jõuluõhtu teenistuseks laenatud Peetri kirikut.



Kogudus soovib hoone taastada pühakojaks. Torn ehitatakse uuesti üles ja hoone välisilme taastatakse endisel kujul. Kunagine kirikusaal on kavas liigendada ja ehitada sinna sisse otstarbeka suurusega nüüdisaegne kirikusaal ning universaalne kogudusekeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles