Kunstnikud näitavad jõule ilma tiluliluta

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli maalikunsti magistrant Nadeþda Tšernobai laskis eile aastanäituse avamiseks õmmelda seljanahale inglitiivad ja seisatas korraks ka oma maali ees.
Tartu Ülikooli maalikunsti magistrant Nadeþda Tšernobai laskis eile aastanäituse avamiseks õmmelda seljanahale inglitiivad ja seisatas korraks ka oma maali ees. Foto: Margus Ansu

Üleüldisele jõulueelsele melule, kus esikohal on mõtted rikkalikust jõululauast ja tilulilu kokkuostmisest, laseb kainestavat valgust paista mõnigi teos Tartu kunsti aastanäitusel. Avamine oli eile kunstimajas.



Väljapaneku on koostanud Tartu kunstimuuseumi teadusdirektor Tiiu Talvistu ning foto- ja videokogu hoidja Indrek Grigor.



«Aastanäitus on jõulukuule kohaselt pühalikus meeleolus,» märkis Grigor. «Altarimaalis võistlevad Rauno Thomas Moss ja Enn Tegova, esimesel rõhk sisul, teisel vormil. Rikkaliku peolaua, mis õõvas­­tava irooniaga paljastab meie pühade söömaorgia tegelikku palet, on katnud Ahti Sep­­pet.»



Seljale õmmeldud


Seppeti ühes installatsioonis on kannikasse löödud püsti nuga, kusjuures paljas tagumik ei ole ehtne.



Päriselt oma keha kasutas aga Tartu Ülikooli maalikunsti magistrant Nadežda Tšernobai, et parodeerida sedasorti šokeerimiseks mõeldud kunsti.



Ta laskis pärastlõunal enda seljanahale õmmelda tiivad ja käis nendega avamisel ingli kombel ringi. Näitusel on ka tema hiiglaslik nimetu maaling – süsi ja akrüül paberil.



Grigor esitas kogu väljapanekut lühidalt kokku võttes peaaegu et rõõmsalt tõdemuse: Tartu kunsti põhiprobleemiks on endiselt kunst.



«Poliitilistel küsimustel, sotsiaalsetel probleemidel, majanduskriisil ning teistel populistlikel teemadel meie hoovile asja ei ole,» lisas ta.



Ado Vabbe stipendium


Näituse avamisel sai kunstnik Jüri Kask kätte Tartu kõige väärikama kunstipreemia, Ado Vabbe nimelise stipendiumi (25 000 krooni).



Komisjon otsustas konkursile esitatud seitset kandidaati vaagides, et Jüri Kasele preemia määramisel leiab tunnustamist tema tegevus loovisikuna ning Tartu Ülikooli maalimise, joonistamise ja kompositsiooni õppejõuna.



Rikkaliku peolaua, mis õõvastava irooniaga paljastab meie pühade söömaorgia tegelikku palet, on katnud Ahti Seppet.



Tema tänavustest loomingulistest saavutustest vääris komisjoni silmis erilist esiletõstmist osalemine Pekingi rahvusvahelisel biennaalil, kuhu žürii oli välja valinud 701 kunstniku 747 tööd.



Eesti Kunstnike Liidu esitatud viiest kunstnikust osutus rahvusvahelise žürii valituks Jüri Kask, kelle kaheosaline maal «Do» aastast 2005 oli eksponeeritud Hiina kunsti rahvusmuuseumis näituse põhiekspositsioonis.



Ado Vabbe stipendiumi annavad välja Tartu Kultuurkapital ja Tartu linn. Varem on selle saanud Ilmar Kruusamäe (2007), Jaan Punga (2006), Imat Suumann (2005), Andrus Kasemaa (2004), Lembit Saarts (2003), Anne Parmasto (2002), Valve Janov (2001), Ahti Seppet (2000), Helle Vahersalu (1999), Lola Liivat (1998) ja Peeter Allik (1997).



Tartu kunstnike aastanäitust saab vaadata 11. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles