Jüri Kask pälvis Tartu kaalukaima kunstiauraha

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Jüri kask.
Kunstnik Jüri kask. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ado Vabbe nimeline stipendium 25 000 krooni määrati tänavu kunstnik Jüri Kasele. Tartu Kultuurkapitali juhataja Ülle Koppeli teatel otsustas komisjon konkursile esitatud seitset kandidatuuri vaagides, et Jüri Kasele preemia määramisel leiab tunnustamist tema tegevus loovisikuna ja Tartu Ülikooli maalikunsti õppetooli õppejõuna.


«Jüri Kask on geometriseeriva abstraktse laadi järjekindel ja hinnatud esindaja,» tutvustas Koppel auraha saajat. «Tema monumentaalsetele, vormi- ja värvikontrastidele rajatud maalidele on omane hea rütmitunnetus. Maaliloomingu kõrval on tunnustust leidnud ka tema spontaansem ja mängulisem loomepärand – improvisatsioonilised joonistused.»



Jüri Kase tänavustest loomingulistest saavutustest vääris komisjoni arvamuse kohaselt erilist esiletõstmist tema osavõtt Pekingi rahvusvahelisest biennaalist, mis avati 8. juulil.



Suurüritusest võtsid osa 81 maa kunstnikud, žürii valis välja 701 kunstniku 747 tööd. Eesti Kunstnike Liidu esitatud viiest kunstnikust osutus rahvusvahelise žürii valituks Jüri Kask, kelle kaheosaline maal «Do» aastast 2005 oli eksponeeritud Hiina kunsti rahvusmuuseumis näituse põhiekspositsioonis.



Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Maalikunstnike Liidu liige Jüri Kask (59) on lõpetanud Tartu Kunstikooli kunstilise kujundamise ja Eesti Riikliku Kunstiinstituudi maalikunsti erialal. Ta töötab Tartu Ülikooli maalimise, joonistamise ja kompositsiooni lektorina. Ta on pälvinud Eesti Kunstnike Liidu aastapreemia (1981 ja 1988), Kristjan Raua aastapreemia (1991) ja Eesti Vabariigi kultuuripreemia (1992).



Ado Vabbe stipendiumi visuaalse kunsti alal annavad välja Tartu Kultuurkapital ja Tartu linn. Stipendiumi määrab komisjon reglemendi järgi sellise kunstiteose, kunstiteoste seeria või näitusekomplekti eest, mis on olulisel määral rikastanud Tartu ja Eesti kunstipilti. Komisjon lähtub lõppevast aastast, kuid arvestab ka eelnevat loomingut, ning võtab määramisel aluseks töö kunstilised väärtused.



Stipendiumikomisjoni kuulusid Tartu abilinnapea Jüri Sasi, Tartu Kultuurkapitali nõukogu liige Merike Kaunissaare, Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna esindaja Külli Aleksanderson, Tartu Kunstnike Liidu esindajad Tiina Kuus ja Tõnis Paberit, Tartu Kunstimuuseumi esindaja Mare Joonsalu ja Tartu Ülikooli kunstide osakonna esindaja Rauno Thomas Moss.



Ado Vabbe stipendiumi on varem saanud Ilmar Kruusamäe (2007), Jaan Punga (2006), Imat Suumann (2005), Andrus Kasemaa (2004), Lembit Saarts (2003), Anne Parmasto (2002), Valve Janov (2001), Ahti Seppet (2000), Helle Vahersalu (1999), Lola Liivat (1998) ja Peeter Allik (1997).



Stipendium antakse üle neljapäeval, 18. detsembril kell 17 Tartu kunstimajas Tartu kunstnike aastalõpunäituse avamisel. Pühalikus meeleolus väljapanekul esineb Jüri Kask ikoonimaalijana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles