Siil tuli Siili tänavale

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roostes metalli karva siil, mille on Kuusakoski vanametallist kokku keevitanud Aivar Simson Seakülast, riialane Edvins Kruminš ja Jõhvi vallakunstnik Kalev Prits, peab Tartus Siili tänaval vahti öösel ja päeval, lumes ja vihmas, kuu- ja päikesepaistes.
Roostes metalli karva siil, mille on Kuusakoski vanametallist kokku keevitanud Aivar Simson Seakülast, riialane Edvins Kruminš ja Jõhvi vallakunstnik Kalev Prits, peab Tartus Siili tänaval vahti öösel ja päeval, lumes ja vihmas, kuu- ja päikesepaistes. Foto: Margus Ansu

Kus asub Tartus Siili tänav ja selle äärde püstitatud siili skulptuur? Enam-vähem kindlasti teab selle küsimuse äsja lehest või arvutist saanud kümnetest tuhandetest lugejatest õige vastuse ütelda vaid mõni üksik.


Vastajate vähesuse põhjustab asjaolu, et Siili on suhteliselt uus kohanimi. Tartu linnavolikogu määras selle detsembris kolm aastat tagasi tänavale, mis suundub Emajõe äärt mööda Rebase tänava otsast Turu tänava suunas.



Sinnakanti satuvad vähesed. Ostukeskust seal ei ole. Tänava ühes otsas on mõned väikemajad. Teise otsa kerkinud rõõmsa väljanägemisega suur kortermaja on veel nii uus, et elanikke on praegu vaid paar peret (muide, nad ei saa minna tänava teise otsa, sest sadakond meetrit on vahepeal ilma teeta).



Jõhvis suvel 2007


Sealsamas lähedal Turu tänavas tegutseb aga aktsiaselts TREF. Sellega seotud Fret Kinnisvara on suisa Siili tänavasse sisse kirjutatud osaühing, mille juhataja Vaino Vald nägi metallist siili suvel 2007 Jõhvis. Kohemaid tekkis mõte tellida oma tänavale samasugune.



«Siili lugu sai alguse sellest, et Tallinn hakkas jagelema Kalevipoja kuju pärast,» ütles siili kuju üks autoreid, Jõhvi vallakunstnik Kalev Prits. «Ma mõtlesin, et meie pisikeses kohas võiks olla see pisike tark loom eeposest.»



Esialgne idee oli teha Kohtla-Järve poolt Jõhvi sõitjaid linna piirile tervitama umbes põlvepikkune skulptuur. Kuid kunstnik Kalev Pritsi koostöös Riias elava skulptori Edvins Kruminši ja kujur Simsoniga Seakülast paisus vanametallist taies keskmisest eesti mehest kõrgemaks.



Jõhvi siil valmis suvel 2007, mõni kuu hiljem tuli hakata tegema teist. Seaküla Simsoni meelest on mõlemad väga ilusad. «Kolmekesi keevitasime Jõhvi Kuusakoskis veel ühe, aga see ei tulnud päris siili moodi välja ja sobis punklaulupeole punkari peaks,» ütles ta.


Vaino Vald peab Tartu siili Jõhvi omast paremaks. «Meie oma on rohkem viimistletud,» ütles juhataja.



Tartus oktoobris 2007


Kuju sai paika aasta ja poolteist kuud tagasi, 30. oktoobril 2007. Miks on nii vahva skulptuur jäänud seni laiema avalikkuse ees sama hästi kui tähelepanuta? «Me oleme olnud tagasihoidlikud,» ütles juhataja. «Me ei ole tõesti lehte kuulutust pannud.»



Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare ei olnud vähemalt esmaspäevani Siili tänava siili oma silmaga vaatamas käinud, küll aga oli ta sellest kuulnud. Põhimõtteliselt kiitis ta skulptuuri heaks, eriti eraalgatusliku kunstisõbralikkuse tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles