Valgevene lavastaja toob tudengitega Tartus vaatajate ette naljaka Tšehhovi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Athena pööningusaalis oli vähemalt teisipäevases proovis lõbu laialt. Tudengite lavalist tegevust suunas tšehhovlikuks tervikuks Minski lavastaja Sergei Turban.


«Need Tšehhovi näidendid, mis ma olen Eestis näinud, on olnud kurvad ja traagilised või kergelt tragikoomilised, Tšehhovit komöödiana ma polegi näinud,» ütles Tartu Üliõpilasteatri kunstiline juht Kalev Kudu. «Sergei aga on ehitanud selle lavastuse karakterite ja situatsioonide komöödiaks.»

Vene klassiku lühinäidendite «Juubel» ja «Abieluettepanek» kokkupanemiseks lavastusse «Naljad armastusest» saabus Valgevene Riikliku Ülikooli teatri Na Balkone (rõdul) kunstiline juht Sergei Turban kaks nädalat tagasi.

Minskis ja Tartus

Tegu on rahvusvahelise projekti edasiarendusega. Tartus lavastamisele eelnes Minskis rahvusvaheline üliõpilasteatrite festival, millest Tartu tudengid võtsid tänavu osa lavastusega «4.48 Psühhoos» ja eelmisel korral «Sortsidega».

Kudu lavastas tänavu sügisel Minski tudengitega «Jeli­sa­veta Bami». Nüüd on tema kolleeg lavastamas Tartus naljakat lugu armastusest. «See ei ole puhtalt klassikaline ega ka mitte puhtalt modernne Tšehhov,» ütles Turban.

Valgevenes on Tšehhov tema hinnangul jätkuvalt populaarne. Siin märkas minskilane Ugala «Kolme õe» reklaami ning alles poolteist nädalat tagasi esietendas Vilde teater «Kirsiaia». «Tšehhovi teostest saab veel paljutki ammutada ja et ta pakub huvi veel paljudele põlvkondadele,» lisas ta.

Valgevene ja Eesti

Võrreldes Valgevene ja Eesti näitekunstihuvilisi tudengeid, märkis Turban, et tartlastel on soov mängida pisut suurem ja et nad valmistuvad hoolega igaks prooviks. «Seepärast käibki lavastusprotsess kiiresti ja viljakalt,» lisas ta.

Lavastuses teevad kaasa sel sügisel Tartu Üliõpilasteatrisse vastu võetud tudengid ja ka «vanad tegijad», nagu Peeter Piiri ja Katrin Kalma, kes osalesid lavastustes «4.48 Psühhoos» ja «Ninasarvik», ja Enor Niinemägi, kes mängis «Sortsides».

Tartu Üliõpilasteatri ja Valgevene Riikliku Ülikooli teatri Na Balkone koostööprojekti toetavad Eesti Kultuurkapital, Tartu Kultuurkapital, Athena konverentsi- ja kultuurikeskus ning Tartu Ülikool ja Valgevene Riiklik Ülikool.

Athena keskuses


• Athena pööningusaalis Tartus esietendub 7. detsembril kell 17 komöödia «Naljad armastusest», mis põhineb Anton Tšehhovi lühinäidenditel «Juubel» ja «Abieluettepanek».


• Minskilane Sergei Turban (43) on lavastaja ja ühtlasi lavakujunduse looja.


• Mängivad Tartu Üliõpilasteatri näitlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles