Tartu asub dokumente digiarhiveerima

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberimäed hakkavad arvutisse kolima.
Paberimäed hakkavad arvutisse kolima. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Rahvusarhiiv ja Tartu linnavalitsus alustavad digitaalse dokumentide arhiveerimise pilootprojekti, millega ühelt poolt testitakse rahvusarhiivi uut tarkvara ning teisalt otsitakse võimalusi tähtsate dokumentide optimaalsemaks arhiveerimiseks.



Tartu linnasekretäri Jüri Mölderi kinnitusel sõlmitakse rahvusarhiiviga õigupoolest kaks koostöölepingut Esimene neist digitaalsete dokumentide arhiveerimise pilootprojekti läbiviimiseks ja universaalse arhiveerimismooduli rakendamiseks, teine aga paberkandjal originaaldokumentide digitaliseerimise läbiviimiseks.



«1990. aastate alguses oli dokumentide vormistamiseks saadaval nii vilets paber, et tekst hakkab neilt tasapisi kustuma,» selgitas Mölder andmete kindlamalt talletamise vajadust.



«Eks projekt ole uus nii meie kui rahvusarhiivi jaoks,» jätkas Mölder ning lisas, et töö käigus selgub, kas optimaalsem on dokumente arhiveerida pildi kujul või digitaliseerida andmeid selliselt, et arhiivist saaks otsida ka näiteks täistekste.



Lisaks hakkab linnavalitsus kasutama universaalset arhiveerimistarkvara, mille paigaldab rahvusarhiiv pilootprojektina linnaametnike arvutitesse. «Tulevikus saaks digitaalselt vormistatud dokumendid ilma arhiveerimiseta otse rahvusarhiivile üle anda, mis tähendaks kokkuhoidu,» märkis Mölder.



Linnavalitsus hakkab tarkvara testima ning annab rahvusarhiivile tagasisidet tarkvara tehniliste ja sisuliste testimistulemuste kohta.



Tulevikus soovib linn kõikvõimalikud dokumendid digitaliseerida, kuid see on alles kaugem idee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles