Tartu haridusosakond laristas miljoneid kroone

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavalitsuse haridusosakonna finantseerimisala peaspetsialist Irina Aab ja sama osakonna juhataja Boris Goldman.
Tartu linnavalitsuse haridusosakonna finantseerimisala peaspetsialist Irina Aab ja sama osakonna juhataja Boris Goldman. Foto: Sille Annuk, Ove Maidla / Postimees

Postimehe andmetel on Tartu linna sisekontroll analüüsinud kaitsepolitsei juurdlusest sõltumata haridusosakonna ja koolide kulutusi ning avastanud raha võimalikke kuritarvitusi 2,5 miljoni krooni ulatuses.

Analüüs on edastatud ka prokuratuurile, aga uurimise huvidele viidates hoiab linn seda saladusloori all. Audit ulatub 2004. aastasse ehk aega, milleni linn on kohustatud säilitama raamatupidamise algdokumente ehk pabereid, mille abil on asjatundjal võimalik tõeni jõuda.

Varasemad dokumendid hävitatakse.

2004. aasta 23. septembrini oli Tartu linnapea praegune peaminister Andrus Ansip, abilinnapea hariduse alal aga Laine Randjärv, toonase nimega Jänes. Endine kultuuriminister Randjärv on praegu riigikogu aseesimees.

Seoses haridusosakonna nüüd juba endist juhti Boris Gold­manit ja Irina Aabi puudutava kriminaalasjaga lahkus hiljuti ametist ka haridusala abilinnapea Jüri Sasi, enne teda oli aga 2007. aastani Tartu abilinnapea Georg Aher. Sama mees oli ka haridusosakonna juht 2004. aasta sügiseni, mil Ansip läks Tallinna majandusministriks, Jänes seega linnapeaks ja Aher abilinnapeaks.

Vilets mälu

Tartu linnavalitsus keeldus eile täpsematest selgitustest Aabi kriminaalasjas ega olnud nõus näitama Postimehele ka raamatupidamise algdokumente. Kinnitamata andmetel tuvastas uurimine, et linn ja ka koolid on kulutanud 2,5 miljonit krooni sellistele koolitustele, mida ei pruukinud tegelikult toimuda või mis maksid küsimusi tekitavalt palju.

Teadaolevalt on linnavalitsuse uurimise all ka vähemalt kolme kooli juhtide tegevus seoses tellitud koolitustega.

Samas ei pruugi linna sisekontrolliteenistuse avastatu olla kaugeltki kogu tõde. Linn andis eile Postimehele üksikasjaliku ülevaate, milliseid ülekandeid ja kellele on seoses hariduskulutustega alates 2004. aastast tehtud. Ja just 2004. aasta torkab selles reas silma iseäranis suurte ülekannetega hotellidele, sanatooriumidele ja spaadele.

2004. aasta veebruaris on linnale esitatud 185 000 krooni eest arveid väidetava koolituse eest Tartu külje all asuvas Rehe hotellis. Samal kuul on Toila sanatoorium küsinud 214 000 krooni koolituse ja majutuse eest.

Kubija hotellile läks ümmargused 30 000 krooni järjekordse koolituse eest, hotell London sai
10 000 krooni ja Tallinnas Pirita teel asuv Vana-Wiru hotell 3200 krooni. Aprillis ja mais on aga Tervise sanatoorium esitanud arveid 172 000 krooni eest. Rocca al Mare Kooli AS sai seminari ja koolitusteenuse eest 120 000 krooni.

Kui ainuüksi need kulud kokku liita, saame tublisti üle 700 000 krooni. Ei tarvitse lisada, et eelnimetatud summad kandis Tartu linn ka üle. Ja kõike seda ajal, mil endine abilinnapea Georg Aher oli osakonna juhataja. Hilisemast ajast sääraseid hiigelkulutusi ei leia.

Kui Postimees eile Aherilt kulutuste kohta küsis, kostis ta, et ei tea, tal pole aimugi või ta ei mäleta. Laine Randjärv teatas, et kuna tal puudub igasugune informatsioon uurimise käigust, faktidest ja asjaoludest, ei ole tal ka võimalik küsimusi kommenteerida.

Muu hulgas on haridusosakonna kulutuste puhul mõnelgi juhul selgunud, et dokumentide andmeil on poest ostetud üht, tegelikult aga hoopis teist asja märksa isiklikumaks otstarbeks.

2004. aasta kulutusi uurides selgub, et tekstiilikaupade äriga tegelevalt Abakhan Fabricsilt osteti «muid koolituskulusid» 1600 krooni eest. Selline arve laekus küll juba 2004. aasta detsembris.

Kuna algdokumente Postimehe valduses pole, siis ei saa ka öelda, kas tegu oli otstarbepärase kuluga. Selge on see, et Abakhan Fabrics ei korralda koolitusi.

Kinkekaartide väärkasutamine, millega Goldman ja Aab tänavu lõpuks vahele jäid, on vaid jäämäe veepealne osa.

Ka prokuratuur kinnitas eile Postimehele, et praeguseks on esitatud endisele ametiisikule kahtlustus linnavalitsuse raha omastamises. Samuti puudutab uurimine koolituskuludeks mõeldud raha kasutamist. Teadaolevalt on tegu just nimelt Aabiga.

Miks ei ole kahtlustatav endine haridusosakonna juht Gold­man? Postimehe andmetel on Goldman ja võib-olla mõni teinegi varasem haridusosakonna juht inimesed, keda Aab ahvatles tallama sissekäidud rada.

Aab tegeles haridusosakonna rahaasjadega juba 1996. aasta jaanuarist. Aheri ja 2006. aasta aprillis osakonda juhtima asunud Goldmani vahelisel ajal juhtisid seda veel kaks inimest: Ulvi Müürsepp ja Margus Oro. Aga Aab juhtis kogu selle aja rahavoogusid.

Trenn ja puhastusvahendid

Põnevamad kulutused ilmuvad siiski haridusosakonna või selle allasutuste kulutuste reale taas Goldmani ajal ehk 2007. aastal, mil firma Puhastusimport müüs 23 600 krooni eest koolitust. Firma kodulehe andmetel on tegu puhastusvahendite tõelise spetsialistiga.

Firma Kipka on saanud 2006. ja 2007. aastal 77 000 krooni, ettevõtte kodulehel on kirjas, et inimene, kes soovib alustada treenimist või parandada oma treeninguid, leiab kogu vajaliku infomaterjali firma kodulehelt.

Firma on siiski suunatud ka asutustele, mis soovivad muuta oma töökeskkonna tervisesõbralikumaks, propageerida sportlikke eluviise ja parandada töötajate tervist. Selge on see, et Tartu linnal jagus oma töötajate harimiseks buumiajal raha kuhjaga rohkem kui mõnelgi erafirmal.

Omastamisega seotud kuriteod aeguvad viie aastaga alates teo toimepanemisest kuni kohtuotsuse väljakuulutamiseni. Seega ei saa kinkekaartide väärkasutusest alguse saanud kriminaalasi tõenäoliselt puudutada Tartu haridusosakonna endist juhti Georg Aherit, ehkki ta oli hiljem pikka aega abilinnapea haridusalal.

Aegumine ei tule kõne alla juhul, kui süüteo toimepanemine on olnud jätkuv. Seega võivad kapole ja prokuratuurile huvi pakkuda ka Irina Aabi viiest aastast märksa kaugemale minevikku ulatuvad tegemised.

Seekord analüüsis Postimees Tartu linna haridusosakonna kulutusi aastani 2007. 4. aprillil kirjutasime ka sellest, mis toimus 2008. aastast 2011. aasta alguseni.

Raha küllaga

Valik Tartu haridusosakonna kulutusi 2004. aastal

•    Toila sanatoorium    214 000 kr

•    Rehe hotell    185 000 kr

•    Tervise sanatoorium    172 000 kr

•    Rocca al Mare Kooli AS    120 000 kr

•    Kubija hotell    30 000 kr

•    Hotell London    10 000 kr

Koolituskulusid 2005–2011

•    Fortest Reisid    60 000 kr

•    Pühajärve Puhkekodu    24 500 kr

•    Fortest Reisid    70 000 kr

•    Pühajärve Puhkekodu    27 000 kr

•    Kipka OÜ    46 000 kr

•    Atlant VII (ööklubid ja restoranid)    23 000 kr

•    Pühajärve Puhkekodu    34 000 kr

•    Kipka OÜ    31 000 kr

•    Laulasmaa Hotellid    5400 kr

•    Ämblik    4200 kr (kinnitamata andmetel seotud ühe Tartu linnavolinikuga)

•    Kersti Võlu Koolituskeskus    143 000 kr

•    Kersti Võlu Koolituskeskus    67 000 kr

•    Kahtlusaluse Irina Aabi enda perefirma Rafi Lahendused    13 000 kr

•    Kersti Võlu Koolituskeskus    124 000 kr

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles