Tartut külastas Jaan Poska järeltulija

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raoul Grünthal
Raoul Grünthal Foto: Margus Ansu

Eile viibis Tartus Eesti Vabariigi esimese välisministri ning kuulsa Tartu rahulepingu sõlmija Jaan Poska lapselapselaps Raoul Grünthal, kes on Norra meediakontserni Schibsted juht Rootsis ning ASi Eesti Meedia nõukogu esimees.


«Jaan Poska oli minu vanaema isa,» selgitas Grünthal oma sidemeid Eesti vabariigi sünniloos ülitähtsat rolli mänginud Poskaga. «Vanaema rääkis temast väga tihti ja tema Stockholmi kodu seinal oli Poska kuju koos Eesti lipuga.»

Kuulsa riigimehe järeltulija sõnul õppis ta Rootsis koolis käies ka Eesti Vabadussõda ja tudengina Tartu rahulepingut. «Loomulikult olin ma eriti huvitatud Poskast, kuna ta on mu sugulane, aga  samamoodi huvitas mind kogu Eesti ajalugu,» lausus Grünthal, kes on sündinud 1966. aastal Rootsis ning eesti keelt ei räägi.

«Minu vanaema elas seda väga üle, et kõik, mida Jaan Poska oli teinud, kadus pärast Teist maailmasõda ära. Loomulikult tahtis ta, et iseseisvus tagasi tuleks. Kahjuks ei näinud ta seda kunagi, sest ta suri enne Eesti taasiseseisvumist,» rääkis Grünthal.

Esimest korda tuli Grünthal Eestisse 1991. aastal ning pärast seda on ta käinud siin korduvalt. «Me saime Muhu saarel tagasi meie vana suvemaja, kus me veedame mõnikord mõned suvepäevad. Eelmisest aastast olen Eestiga seotud ka seoses oma tööga Eesti Meedias ja see on väga huvitav,» rääkis Grünthal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles