Tartu kavandab järsku parkimise hinna tõusu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Tartu kavandab parkimise tunnihinda tõsta odavamates piirkondades enam kui poole võrra ja muuta ka muid parkimistariife, mis kokkuvõttes peaks linnaeelarvele tooma lisatulu üle 57 000 euro.


Uue liiklusseaduse jõustumise tõttu tähelepanu keskmesse tõusnud Tartu parkimismääruse arutelu volikogu linnamajanduskomisjonis tipnes hindade mugavamaks ümarda-mise sildi all ettepanekuga kergitada seni odavamate C- ja B-piirkonna parkimistasusid järsult ja samal ajal langetada pisut A-piirkonna tariife.

Seni on C-piirkonna tunnihind 32 eurosenti ehk 5 krooni ja B-piirkonnas 64 eurosenti ehk 10 krooni. Linnamajanduskomisjoni ettepanekul oleksid uued hinnad vastavalt 50 eurosenti ja 1 euro, mis teeb hinnatõusuks 56 protsenti.

C-piirkonna pikaajapiletite hinna tõus on ettepanekus veelgi järsem, küündides 62 protsendini. B-piirkonnas oleks hinnatõus mõõdukam, jäädes viiendiku kanti. Aastane pilet hakkaks maksma vastavalt 250 ja 500 eurot (praegu 153,39 ja 409,03).

A-piirkonnas paneb komisjon ette hinda langetada seniselt 1,60 eurolt (25 kr) 1,50 eurole. Langeksid ka pikema perioodi hinnad.

Pikem tasuta parkimise aeg

Samal ajal teeb komisjon ettepaneku loobuda uue, D-piirkonna loomisest, kus parkimise esimesed 120 minutit oleksid tasuta. Selle asemel on ettepanek muuta senise C-piirkonna tasuta parkimise aeg 60 minutilt 120 minutile.

Uuendus on, et kui korraga on makstud viietunnise parkimise eest, hakkab kehtima parkimise päevapilet.

Linnamajanduskomisjoni esimees Verni Loodmaa ütles, et ta ei tahaks nõustuda väitega, et komisjon soovitab järsku hinnatõusu.

«Minu arvates on kogu hinnakorrektsiooni mõte, et parkimine oleks viidud selgetele alustele, on selgelt eristatavad A-, B- ja C-piirkond. C-piirkonnas on pikenenud tasuta parkimise aeg, B-piirkonnas saab tund tasuta parkida, mis peaks olema piisav, et saab turult ostud parkimistasuta sooritada,» selgitas Loodmaa.

Niisiis oleksid uued parkimispiirkonnad tulevikus A15, B60 ja C120, kus arvosa näitab, kui mitu minutit on parkimise  tähistatud algusaja korral lubatud parkida tasuta.

Lisaks sellele teeb linnamajanduskomisjon ettepaneku kehtestada tasuline parkimine edaspidi ka Lille tänaval, Lao tänaval, Kalevi tänava Soola-Lao lõigul ja Akadeemia tänava Riia-Vanemuise lõigul. Need kõik kuuluksid C120 piirkonda.

Lisaks on plaanis C-piirkonda viia seni B-piirkonda kuuluv Baeri 1a parkla.

Ettepanek C-piirkonnast B-piirkonda viia käib Tartu hotelli esise parkla, Sadamaturu parkla, Turusilla parkla, Vallikraavi tänava (Vallikraavi 4a - Lossi), Vanemuise tänava (Struve-Pepleri), Väike-Turu tänava ja Struve tänava kohta.

A-piirkonda läheks praegu B-piirkonda kuuluv Uueturu tänav kaubamaja kõrval, samas Poe tänava soovitab komisjon viia A-piirkonnast B-piirkonda.

Peale linnamajanduskomisjoni on sellistele ettepanekutele toetust avaldanud ka volikogu rahanduskomisjon. Selle esimees Väino Kull ütles aga, et läbi arutamist vajab, millal hakkab uus hinnakiri kehtima.
Hinnatõusu aeg arutusel

Uut parkimismäärust on vaja 1. juulist, mil hakkab kehtima uus liiklusseadus. Samast kuupäevast kaotab kehtivuse ausa hinnastamise kokkulepe, millega ühines ka Tartu linn, deklareerides, et euro tulek hindu ei tõsta.

1. juulist parkimistasude kergitamisel on Väino Kulli meelest aga see takistus, et tegu on kohaliku maksuga, ühega vähestest, kuid kohalikku maksu saab kehtestada ja muuta üksnes koos eelarvega.
Niisiis tuleks kõne alla parkimise hinnakirja muuta sügisel lisaeelarve vastuvõtmise aegu või siis juba uuest eelarveaastast.

Parkimismääruse arutelu on linnavolikogu päevakorras selle nädala neljapäeval. Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et linnavalitsus kujundab linnamajanduskomisjoni ettepanekute suhtes oma arvamuse homsel istungil.

Parkimispiirkondade muutmise ettepanekud

Liita B-piirkonnaga järgmised praegu C-piirkonda kuuluvad parklad ja tänavad:
Tartu hotelli esine (Soola 3a), Sadamaturu (Väike-Turu 2) ja Turusilla parkla (Soola 12); Vallikraavi (Vallikraavi 4a - Lossi lõik), Vanemuise (Struve-Pepleri lõik), Väike-Turu ja Struve tänav.

Lisada C-piirkonda Aura veekeskuse parkla (Turu 10), uutena Akadeemia (Riia-Vanemuise lõik), Kalevi (Soola-Lao lõik), Lao ja Lille tänav ning praegu B-piirkonda kuuluv Baeri 1a parkla.

Liita A-piirkonnaga praegu B-piirkonda kuuluv Uueturu tänav (Vabaduse pst - Küüni lõik).

Linnavalitsusel kaaluda Poe tänava viimist A-piirkonnast B-piirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles