Jääaja muuseumi ehitus algas lammutusega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äksi spordisaali kõrge lae all lendavad tiibade vuhisedes linnud ja katuseauku­­dest paistab taevas.
Äksi spordisaali kõrge lae all lendavad tiibade vuhisedes linnud ja katuseauku­­dest paistab taevas. Foto: Margus Ansu

Saadjärve kaldal Äksis algasid sel nädalal endises spordihoones lammutustööd. Osa pikalt tühjalt seisnud majast ei ole ajahambale vastu pidanud.


Esialgu pidi jääaja teemapargi ehitus algama juba märtsikuus. Ehituseks ning ekspositsiooni loomiseks on Tartu vallale kuuluval Saadjärve sihtasutusel kasutada veidi üle kolme miljoni euro.
Paraku esitasid ehitusfirmad esimese riigihanke käigus liiga kalleid pakkumisi.

Nii tuli Tartu vallal pisut unistusi kärpida. Avarast fuajeest loobuti tagasihoidlikuma sissepääsu kasuks ning mõnes hoone osas asendati kallimad seina- ja põrandaplaadid odavamatega.
Samuti tuli natuke ümber jagada ka ehitamiseks ja väljapanekuks ette nähtud summat.

Muudatustega suudeti vajalik rahahulk kokku hoida ning sihtasutus kuulutas 9. märtsil välja uue riigihanke. Selle võitis Merko, kellega sõlmiti ka ehitusleping. Praegu on osa ehitusele eelnevatest lammutustöödest juba tehtud.

Enamik endisest spordihoonest jääb siiski püsti, kinnitas Tartu valla arhitekt Egle Klaassen. Lammutada tuleb vaid madalam hooneosa endise spordisaali ning praeguse raamatukogu vahel. Mõned vaheseinad liiguvad teistesse kohtadesse.

Korda saava maja kõrval jääb siiski püsti vana katlamaja, mis ei kuulu vallale.

Samal ajal ehitusküsimustega käib aktiivselt teemapargi sisu väljaarendamine. Tartu vallavanem Aivar Soop vastas eile telefonikõnele Norras, kus ta kogus koos sihtasutuse liikmetega ekspositsiooni tegemiseks uusi ideid.

Teemapargi loojad tahavad, et muuseum ei oleks staatiline mälestusasutus, vaid suhtleks külastajaga. Selleks tulevad majja mitmesugused heli- ja valgusinstallatsioonid ning multimeedialahendused.

Peale mammutimulaažide valmivad jääkamber ja kinosaal 3D-filmide vaatamiseks.
Tähelepanuta ei jää ka loomade, lindude, taimede ja inimese areng jääajast tänapäevani. Väiksematele lastele rajatakse mängukoobas.

Jääaja teemapark Äksis

• Avangardi kolhoosi endisesse räämas spordihoonesse rajatavas teemapargis saavad külastajad tulevikus näha, milline oli Äksi kant jääajal, ligi 15 000 aastat tagasi.

• Ehituseks ja väljapaneku loomiseks eraldas EAS 2,6 miljonit eurot, Tartu valla panus on 460 000 eurot.

• Plaanide järgi avab muuseum uksed tuleva aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles