Tartust saab peagi rongiga Riia linna vaatama sõita

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valka jõudes jääb Riiga edasisõitjatel ühest rongist teise ümberistumiseks aega kümme minutit. Kuna rongid hakkavad seisma sama ooteplatvormi ääres, peaks vahetus aega võtma vaid paar minutit.
Valka jõudes jääb Riiga edasisõitjatel ühest rongist teise ümberistumiseks aega kümme minutit. Kuna rongid hakkavad seisma sama ooteplatvormi ääres, peaks vahetus aega võtma vaid paar minutit. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alates sellest pühapäevast on võimalik sõita Tartust ühe ümberistumisega igal hommikul rongiga Riiga ja õhtul samamoodi tagasi. Ühe suuna ligi viietunnise sõiduaja peaks kompenseerima odav piletihind.


Rongiliiklus hakkab kulgema marsruudil Tallinn–Tartu–Valga–Cesis–Sigulda–Riia. Eestis veab reisijaid Edelaraudtee ning Lätis reisirongifirma Pasažieru Vilciens. Tegu on tavalise mugavusklassi rongidega, kus on 3–5 vagunit ning ei pakuta toitlustamist. Tartust Valka maksab pilet 3,20 ja Valgast Riiga 5,34 eurot.

Kiiresti teise rongi

Edelaraudtee müügijuht Annemari Oherd ütles, et tekkivat võimalust ei esitleta Tallinna–Riia rongiühendusena. «Küsimus on lihtsalt selles, et Eesti ja Läti piiril Valgas saavad nüüd ühendatud kahe ettevõtte sõiduplaanid ja seal on võimalik kiiresti ümber istuda,» selgitas Oherd.

Edelaraudtee rong väljub Tallinnast 6.46, jõuab Tartusse 9.55 ning on Valgas 11.35.

Riiga edasisõitmiseks peavad reisijad Valgas kümne minuti jooksul ühest rongist teise istuma. «See aeg on täiesti piisav, sest rongid seisavad kõrvuti ühe ja sama platvormi ääres. Tuleb lihtsalt jalutada risti üle ooteplatvormi,» ütles Oherd.

Valgast väljub rong 11.44 ja jõuab Riiga 15.03.

Ka edasisõidupiletit pole reisijatel vaja osta raudteejaamast, sest neid müüakse samuti rongist.
«Istud lihtsalt maha ja piletimüüja tuleb ise sinu juurde. Oleme juba alustanud ettevalmistusi, et luua ühine pilet, kui selleks peaks vajadus tulema, aga praegu seda veel ei ole,» lausus Edelaraudtee müügijuht ning lisas, et Valgas on võimalik osta edasisõidupilet Riiga eurode eest ja Läti raha ei pea taskus olema.

Reis kestab viis tundi

Reis Tartust Riiga kestab koos ümberistumisega ligi viis tundi, Tallinnast aga kaheksa.

«Kindlasti on nende kahe sihtpunkti vahel sõitmiseks kiiremaid võimalusi, aga ma  usun, et Lõuna-Eestist, kust sõiduaeg on lühem, on see tänuväärne võimalus,» rääkis Oherd. «See elavdab piiriülest suhtlust ja on esimeseks sammuks võib-olla millelegi suuremale.»

Edelaraudteele tähendab uus liin ka seda, et õhtune Valga rong väljub senisest umbes pool tundi hiljem. «Muid suuremaid muudatusi meil ei tule,» ütles Oherd. 29. mai valiti alguseks seetõttu, et rahvusvaheliste sõiduplaanide muutmise päev on riikides maikuu viimane pühapäev.

Sõiduaegades tuleb aga sel suvel Edelaraudtee teatel väga palju muudatusi.

«Selle aasta võiks kuulutada Eesti-siseseks raudteeremondi aastaks, sest töid tehakse väga palju ja nad mõjutavad suuresti ka meie sõidugraafikuid,» põhjendas Oherd. Seetõttu pole rongiinfotelefonil 1447

1. juunist aasta lõpuni minutitasu ning maksta tuleb üksnes oma sideteenuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles