Rein Kilk rajas Tartu avaturu taha uue turu

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avaturu taha justkui üleöö tekkinud uuel turuplatsil ootavad katusega müügipaviljonid kauplejaid. Eile keskpäeval huvilisi siiski veel polnud.
Avaturu taha justkui üleöö tekkinud uuel turuplatsil ootavad katusega müügipaviljonid kauplejaid. Eile keskpäeval huvilisi siiski veel polnud. Foto: Sille Annuk

Ettevõtja Rein Kilk lasi Tartu avaturu taha ehitada uue, mitmefunktsioonilise turuplatsi, kus päevasel ajal hakatakse müüma aiasaadusi ja istikud ning õhtuti võiksid toimuda kontserdid ja vabaõhuetendused.


«Esialgu oli plaan kesklinnas olev ala lihtsalt ära korrastada,» vastas Kilk küsimusele, miks ta on lasknud avaturu taga oleva umbes hektarisuuruse krundi kenasti kivisillutisega katta. Seejärel tunnistas aga ettevõtja, et tema tegelik soov on kujundada sinna mitmefunktsiooniline väljak.

«Sellest on nii palju räägitud, et Emajõe ääres peaks olema elu. Avalikud üritused, kontserdid, etendused, laadad,» loetles Kilk väljaku kasutusvõimalusi ning pakkus, et igapäevase turu asemel alustaksid nad pigem ühekordsete üritustega.

Platsi arhitekti Aivar Roosaare nõudel on väljakule antud silmaga nähtamatu kerge kalle, et jõgi oleks paremini näha. Õige väljanägemise saab plats Kilgi sõnul alles järgmisel hooajal.

Küll on aga juba praegu platsil näha sillutisega kujundatud ringikujuline purskkaevuala. «Selle tahtsin küll üllatuseks jätta,» oli Kilk sõnaaher, kuid lisas, et purskkaev peaks andma hea emotsiooni.   

Müügiletid ootavad

See, et platsile oli toodud juba eilseks kümmekond katusega müügipaviljoni ning neid pakutakse lahkelt uutele huvilistele, tuli Kilgile ootamatult. «See on mulle üllatus,» lausus ta, kuid kinnitas pärast kiiret telefonikõnet, et aiasaaduste ja taimede müük läheb tõesti kohe lahti.

Uue turuplatsi arendamisega tegelev Anne Kelk ütles Tartu Postimehele, et nende soov on rohelist turgu edasi laiendada. «Et ka teistel inimestel oleks võimalik tulla sinna talukaupa müüma. Eks ajapikku selgub, kui palju neid sinna üldse mahub ja palju on huvilisi,» lausus ta ning lisas, et nende soov oleks näha esimesi müüjaid nii kiiresti kui võimalik.

ASi Tartu Turg juhataja Jaak Adamsoo kommenteeris uue turu tulekut aga rahulikult. «Seda ma ei karda, et meie müüjad sinna ära koliks. Praegune kesklinna avaturg on optimaalse suurusega ja see rahuldab Tartut,» arvas Adamsoo.

Teiseks on Adamsoo sõnul tähtis ka inimeste harjumus ja mugavus. «Kõik teavad, kus müüakse kevadel tomatitaimi ja kus sügisel kartulit. Kui kõik on ühes kohas koos, teeb see asja ostjale mugavaks. Lühikese jalutamisega näeb ta kõik variandid ja hinnad ära,» rääkis Adamsoo ning polnud uue roheturu suhtes eriti optimistlik. «Ma kahtlen selles asjas, sest müüjaid pole nii palju.»

Kolima ei kipu

Jaak Adamsoo sõnu kinnitas ka Tartu avaturul juba kümme aastat aasta ringi kaubelnud Kuusiku talu perenaine Maret Kivi. «Mul on kogu aeg sama koht olnud ja klientidekski samad inimesed,» ütles Kivi ning ei näinud põhjust, miks ta peaks ära kolima. «Ma alles sain uuest turust teada ega oska veel nimetada selle plusse ja miinuseid, aga suvisel tipp-ajal võiks see isegi positiivne olla.»

Linna maal asuval Tartu avaturul on praegu 400 meetrit katusealust müügipinda ning üks meeter maksab üheks päevaks keskmiselt kolm eurot. Uuel turul pakutakse aga ühte müügikohta 25 senti odavamalt.

Adamsoo sõnul on ta kuulnud juba jutte, nagu käiks müüjate üleostmine.

«Meie oleme soovitanud talle sinna hoopis vanakraamiturgu, nagu kavandatakse nüüd Atlantise juurde. Ka mitmepäevased laadad tuleks kõne alla. Või sügiseti kapsamüük otse autodelt, aga ma ei usu, et igapäevane roheturg seal käima läheb,» jäi Adamsoo endale kindlaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles