Vahemeremaade linnuharuldus sattus Eestisse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurpiiritaja (Apus melba).
Suurpiiritaja (Apus melba). Foto: www.iberianature.com

Kolmapäeva õhtul kella kuue paiku märkas ornitoloog Tarvo Valker koos inglastest kolleegidega Tartumaal Ülenurme vallas asuva Aardla poldri linnuvaatlustorni otsast Eestis üliharuldast suurpiiritajat. Teadaolevalt on see selle liigi teine leid Eestis.


Eesti Ornitoloogiaühingu linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots ütles, et tegemist on kindlasti selle aasta ühe põnevaima ja haruldasema leiuga. Suurpiiritajat (Apus melba) kohtab Põhja-Euroopas üliharva.

See suleline elab peamiselt Vahemere ümbruse kõrgmäestikes. Tema levikuala ulatub Hispaaniast  Türgini ning sealt Kaspia mereni. Tasapisi on lõunast tagasi saabumas meie piiritajad ning tõenäoliselt lendas nende kasvult suurem sugulane siia just koos meil suvitavate lindudega, oletas ornitoloog.

Aardla poldri kohal tegi lind paar tiiru ümber vaatlustorni. Piiritajad on väga head lendajad ning eksikülaline rändab kindlasti tagasi, kus elutingimused on talle soodsamad, märkis Ots.

Esimest korda nägid suurpiiritajat Eestis Soome ornitoloogid. See juhtus 4. oktoobril 2008 Läänemaal Roosta kämpingu juures. Linnu tunneb hästi ära selle järgi, et tema kõhualune on üleni valge.

Ots lisas, et kevad on tulnud aeglaselt ning suleliste eksikülaliste hooaeg alles poole peal. Nii võivad lähinädalad tuua teisigi põnevaid leide.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles