«Luige Hummer» jõudis Tartu kaubamajja

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu kaubamaja fuajees on tänasest pilke püüdmas ja mõtisklema kutsumas kunstnik Urmas Viigi loodud installatsioon «Luige Hummer», mille kokkupanekuks sai Viik inspiratsiooni metsateadlase, looduskaitsja ja ökoloogilise mõtteviisi propageerija Heino Luige elutööst.


1988. aastal Austraaliat külastades tuli Luik ideele luua Eesti Hapnikufond, et propageerida säästlikku suhtumist loodusvaradesse. Fondi kapital pidi tulema spetsiaalselt trükitud markide müügist. Omaenda säästude arvel lasigi Luik trükkida umbes 75 000 kaksikmarki, mida oli algselt plaanis müüa ühe dollari eest.

Paraku projekt korralikult ei käivitunud, müüa õnnestus vaid tühine kogus marke. Luik ise hukkus 2007. aasta augustis Tallinnas Paldiski maanteel juhtunud liiklusõnnetuses, kui tema autot rammis umbes 130-kilomeetrise tunnikiirusega kihutanud Peeter Pehk.

Mõttele ehitada puitkarkassile lainepapist elusuuruses Hummer ning katta see hapnikufondi markidega tuli Urmas Viik pärast seda, kui Heino Luige tütar Küllike Jaama talle isast maha jäänud suurest margivarust kõneles.

Seni on «Luige Hummer» olnud vaadeldav Riigikogus ja Tallinna lennujaamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles