Õppus mängib väheusutavat kriisi

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kriisireguleerimise ameti saasteärastusüksus näitas juba eile Küüni tänaval oma keemilise ja radioaktiivse saasta mahapesemise telki. Õppusel läheb see käiku täna.
Rootsi kriisireguleerimise ameti saasteärastusüksus näitas juba eile Küüni tänaval oma keemilise ja radioaktiivse saasta mahapesemise telki. Õppusel läheb see käiku täna. Foto: Sille Annuk

Täna peamiselt Tähtvere linnajaos läbi mängitav kriisistsenaarium on koostatud meelega ülepakkuvalt, et kontrollida mitmekülgselt Eesti päästevõimekust, selgitas eile ajakirjanikele siseminister Ken-Marti Vaher.


Kriisiõppuse EU Cremex stsenaarium näeb ette ligi 450 päästja, politseiniku ning tohtri reageerimist Tartut läbival raudteel ohtlike ainete veol juhtunud suurõnnetusele, mille tagajärjel on tekkinud kiirgusoht. Samal ajal kujutletakse keemiaõnnetust kõrge riskiastmega keemiafirmas.

Tähtvere linnaosast evakueeritakse üle 500 inimese, kellest suurem osa ei ela, õpi ega tööta kohapeal, vaid on end andnud üles vabatahtlike rollimängijatena.

«Loomulikult on välja mõeldud kõige ebatõenäolisem stsenaarium, mis juhtuda saaks,» kommenteeris eile Tartu raeplatsis päästeameti konteinermajakeses antud pressikonverentsil siseminister Ken-Marti Vaher. «On tähtis, et meil oleks võimalus proovida paljusid päästetöö elemente.»

Rünne tipptegelastele

Legendi järgi korraldatakse Eestis 15.–21. maini mitu tuumaenergiateemalist üritust Euroopa riigijuhtide ja teadlaste osalusel. Tallinna lennujaamas mängitakse 19. mail kaitsepolitsei juhtimisel läbi nn räpase pommi kasutamise ja pantvangide vabastamise stsenaarium.

Väljamõeldud kõrgetasemeliste tuumakohtumiste turvamiseks on palutud välisabi Soomest, Rootsist, Leedust, Hollandist ja Suurbritanniast. Nende riikide päästjad, kokku üle saja inimese, esitlesid eilses vihmasajus mitmesugust päästetehnikat Tartus Küüni tänaval, täna löövad aga koos eestlastega õppusel kaasa.

Üks tähtsamaid neist on mängukriisi sisu arvestades Rootsi kriisireguleerimise ameti saasteärastusüksus, kes hakkab lavastatud õnnetuspaigas puhastama radioaktiivselt saastatud õnnetusohvreid.
Üksuse teoreetiline võimekus on puhastada ühes tunnis vähemalt 60–70 kannatanut.

Tartu kriisiõppuse juht, päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu ütles, et selle aasta teises pooles peaks samasuguse võimekuseni jõudma ka Eesti päästeamet. Praegu on Tammsalu sõnul Eestis kuus päästeüksust, kes suudaksid õnnetuse korral puhastada keemilisest, sh radioaktiivsest saastest 10–20 inimest tunnis.

Seni suurim õppus

Õppus EU Cremex sulges täielikult Betooni tänava raudteeülesõidu ja laululava parkla, mis avatakse taas liikluseks hiljemalt täna kell 21. Tähtvere linnaosas kehtivad kiirus- ja parkimispiirangud, kuid kõik soovijad pääsevad kodudesse ning sealt välja.

EU Cremex on seni Eestis korraldatud kriisiõppustest suurim. Selle ettevalmistused algasid Alo Tammsalu sõnul juba aasta tagasi. Välisriikide päästjatega on peetud koostöö koordineerimiseks neli seminari. Esialgse hinnangu annavad vaatlejad õppusele reedeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles