Jaak Kikas, füüsikaprofessor, Eesti

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsikaprofessor Jaak Kikas.
Füüsikaprofessor Jaak Kikas. Foto: Sille Annuk

Kui seisate Ahhaas ühe musta kobaka kasti, Wilsoni udukambri ees ja loete, mida see kobakas teeb-näitab, siis te ei tea, et selle teksti kirjutas Tartu Ülikooli materjaliteadlane ja Ahhaa teadusnõukogu juht füüsikaprofessor Jaak Kikas.


Peale Wilsoni udukambri kirjutas ta selgitavad tekstid ka kõigi teiste füüsikat avavate eksponaatide juurde ning õpetas oma alal välja Ahhaas tööle võetud 22 uut giidi. «No ma aitasin veidi ka kaasa, et keerukamad eksponaadid tööle panna,» lisas Jaak Kikas.

Vähe sellest: et tal oli mõtteid, kuidas Wilsoni udukamber veel huvitavamaks aparaadiks muuta, siis ei hoidnud ta mõistagi neid mõtteid ainult endale, vaid kääris käised üles.

Peale selle on tema näpunäidete järgi Ahhaa suurimas saalis ehk tehnoloogiasaalis üks eksponaat, auk Austraaliasse. «Lihtne optiline efekt,» ütles selle kohta Jaak Kikas ning hoiatas seelikukandjaid, et tema eksponaat võib pikantseid seiku tekitada.

Ah et missuguseid või mis ikkagi on Wilsoni udukamber? Kui tahate teada, pöörake lehekülg tagasi. Veel parem, minge ja uurige ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles