Emajõe kaldal alustab vanakraamiturg

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Olga Aasav näitab, et esialgu on vanakraamiturg mõeldud ulatuma Kaarsillast Atlantiseni, tulevikus Võidu sillani.
Ettevõtja Olga Aasav näitab, et esialgu on vanakraamiturg mõeldud ulatuma Kaarsillast Atlantiseni, tulevikus Võidu sillani. Foto: Margus Ansu

Muidu vaiksevõitu Holmi pargis rullib end 28. mail lahti vanakraamiturg ja nii hakkab see laupäeviti olema septembri alguseni välja, lubab idee algataja ja eestvedaja Maire Aunaste.


«Täika vihjab vene värgile ja see sõna on kole. See on pigem kirbuturg,» parandab Aunaste alustuseks. «Kui esimest korda Tartu inimestega kohtusin, sain aru, et neile ei meeldi sõna kirbuturg, aga see mõte meeldis. Terves maailmas on kirbuturud ja tänavalaadad olemas, miks ei võiks olla ka meil.»

Aunaste rääkis, et Tartus regulaarselt vanakraamituru korraldamine tõukub mitmest põhjusest. Emotsioonist, mis on saadud suurlinnade New Yorgi, Londoni või Maini-äärse Frankfurdi täiturgudelt.

Tõrksusest, mida kohtasid Tallinna uuskasutuskeskuse inimesed, kui soovisid vanakraamituru korraldamiseks ühel kõrvalisel tänaval aeg-ajalt liikluse sulgemist.

Äratundmisest, et Emajõe-äärsed tühjavõitu kaldapealsed sobivad niisuguse turu pidamiseks hästi.

«Saan aru, et meil võib-olla ei ole nii põnevaid tarbeesemeid vanast ajas ja meie kirbuturg ei ole keskeurooplastele nii huvitav kui mulle kustumatu mulje jätnud kirbuturg Frankfurdis Maini ääres. Me oleme võib-olla ainuke Euroopa riik, kus kirtsutatakse kirbuturu peale nina,» lausus Aunaste.

Igaühe võimalus

Aunaste kujutluses võiks Tartu vanakraamiturg olla igaühe võimalus võtta kaasa kodus üleliigseks osutunud veel tarbimisväärtusega esemeid või riideid ning need tekile laotatuna müüki panna. Kõigil ju on neid.

Kindlasti on oodatud kunstitudengid ja harrastuskunstnikud, kes tulevad müüma oma loomingut, aga tööstuskaupade hulgimüüjatele on tal selge sõnum: mitte siin.

Tänavamuusikud, piruka- või koduõllemüüjad on aga kindlasti oodatud, et tekiks mõnus piknikumeeleolu.

Tartu vanakraamiturg on plaanitud igalaupäevasena, sest siis on see üks kindel koht, kuhu kalendris näpuga järge ajamata minna: «Mängib usaldus, et alati on.»

Linn kiidab algatust

Atlantise juht Olga Aasav ütles, et tema ei ole vanakraamituru küsimuses kindlasti erapooletu ja on valmis nõu ja jõuga kaasa aitama, et asi õnnestuks. «Mul on kahju vaadata, et kõik istuvad kesklinnas kivide peal, meie aga peame pingutama, et inimesed üle jõe tuleks,» ütles ta.

Tartu abilinnapea Karin Jaanson märkis, et vanakraamiturg on kiiduväärt ettevõtmine selles mõttes, et võiks aidata Emajõe äärde elu tuua, mida on aastaid tähtsaks peetud, kuid mis pole eriti hästi õnnestunud.
Eriti tore on, et ettevõtmine sünnib kodanikualgatusest.

«Proovime, kas selline tegevusvorm meelitab rahvast juurde,» ütles Jaanson.

Vanakraamituru kohaks on esialgu plaanitud kaldapealne Kaarsilla ja Atlantise vahel, kuid linn lubab turuala pikendada Võidu sillani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles