Tartumaal sõitis kraavi lapsi vedanud buss, on vigastatuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja vallas Pilka külas juhtunud bussiavarii, mille järel vajasid haiglaravi viis inimest. Pildil päästetööd ja kannatanute aitamine.
Luunja vallas Pilka külas juhtunud bussiavarii, mille järel vajasid haiglaravi viis inimest. Pildil päästetööd ja kannatanute aitamine. Foto: Jaanus Meier

Tartumaal Luunja vallas Pilka külas sõitis täna hommikul kraavi kahekorruseline Taisto reisibuss, milles oli 38 last vanuses 11-16 aastat, 8 täiskasvanut ning bussijuht, kiirabi viis haiglasse viis inimest.


Päästjad said väljakutse Tartu-Viira teel toimunud avariile kell 9.03. Kohapeal viibiva Postimees.ee reporteri sõnul sattusid õnnetusse Peterburist Tartusse ekskursioonile tulnud noored, kes olid asunud koduteele. Noorte sõnul olid nad osalenud Eestis muusikakonkursil. Bussist tõsteti välja väga palju erinevaid pille.

Buss kaotas ilmselt liiga tee serva pehmele pervele sõites juhitavuse, sõitis kraavi ning põrkas lõpuks kokku teisel pool kraavi kasvanud puudega. Kokkupõrge rebestas ühissõiduki katust, purustas aknaid ning nihutas paigalt teisel korrusel asunud istmed.

Ühe lastega kaasa sõitnud täiskasvanu sõnul ei sõitnud buss kuigi kiiresti, kuid hakkas ühel hetkel vibama ning sõitis kraavi.

Suur osa reisijaist pääses kergete vigastustega. Kõik kannatanud olid avarii järel teadvusel. Kiirabi viis haiglasse neli inimest, kes vajasid haiglaravi. Ühe kannatanu viis haiglasse sündmuspaigalt möödununud auto.

Rohkem kannatada said bussi teisel korrusel istunud lapsed, kellest ühe käsi kiilus puu ja bussi vahele kinni. Päästjatel tuli neli inimest bussist välja lõigata.

Politsei tuvastas, et bussijuht - 48-aastane Viktor - oli kaine. Kohapeale saadeti kaks asendusbussi. Mis viisid noored inimesed ja nende asjad õnnetuspaigalt ära.

Avarii juhtus Tartu-Viira teel paarsada meetrit enne ristumist Aovere-Luunja maanteega. Buss sõitis Viira suunas.

Kohapeal päästetöid juhtinud operatiivkorrapidaja Raul Suits kinnitas Postimehele, et parasjagu viibisid päästemeeskonnad õppusel, kui saabus väljakutse ning õppus tuli katkestada.

Enamik 47 reisijast oli ise bussist välja saanud. Avarii järel kütust märkimisväärselt ei lekkinud, lisas ta.

Lõuna prefektuuri liiklusjärelvalvetalituse välijuht Enn Virk ütles, et politsei sai info kraavi sõitnud ühissõidukist kell 9.11. Haiglaravi vajas viis inimest, kui paljudele anti esmaabi kohapeal, ei osanud ta täpsdustada.

Päästeametisse helistas kella üheksa ajal sündmuspaigast mööda sõitma sattunud Jaanus Meier. Ta peatas oma auto hetkel, kui esimesed inimesed hakkasid juhiukse kaudu välja ronima. «Vaatepilt oli päris õudne,» tunnistas ta.

Meieri sõnul saabusid päästjad üsna kiiresti, nende järel kiirabiautod ja siis politsei. «Mul oli tööriistakast kaasas. Püüdsime koos bussijuhiga esimesi istmeid lahti kruvida, et aidata välja kinnikiilunud inimesed,» kirjeldas Meier ja lisas, et lõpuks tuli päästjatel raskemini viga saanud inimesed siiski välja lõigata ning nad viidi kanderaamidega kiirabiautodesse.

Meier jäi kohale ja aitas päästjatel reisikotte välja tõsta. Siis saabus ka esimene asendusbuss.

Tartu Ülikooli kliinikumi avalikkussuhete juhi Kristi Taeli sõnul saabus haiglasse kokku viis last, kellest kolmel lubati pärast uuringuid haiglast lahkuda. Meedikute abi ei vajanud rohkem kaks kümneaastast tüdrukut ning üks viieteistaastane neiu.

Raskemad vigastused on ühel 11-aastasel tüdrukul ja 16-aastasel poisil, kes jäävad esialgu Tartusse haiglaravile.

Kuna esialgne informatsioon õnnetusest kinnitas, et vigastatuid võib olla rohkem, viis Maarjamõisa haigla end kõrgendatud valmisolekusse.

Sündmuskohale saadeti kolm asendusbussi, kinnitas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel. Reisijad ning ühes nende isiklike esemetega võeti peale ning viidi Narva. Sealt edasi viiakse Peterburi laste keelpilliansambel edasi kodulinna.

Avariiline reisibuss on kraavist välja tõmmatud ning liiklus õnnetuspaigas on taas avatud, lisas Peitel.

Lõuna prefektuur alustas liiklusõnnetuse täpsemate asjaolude ja selle põhjuse väljaselgitamiseks väärteomenetlust liiklusseaduse § 74’17 lõige 1 alusel, mis käsitleb mootorsõidukijuhi poolt liiklusnõuete rikkumist, kui sellega on tekitatud varaline kahju või inimesele ettevaatamatusest tervisekahjustus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles