Kas Jaani kirikusse tunginud vesi on müüridele ohtlik?

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhani Jaeger näitas eile kirikus keldrit, mille põrandat katab osaliselt vesi.
Juhani Jaeger näitas eile kirikus keldrit, mille põrandat katab osaliselt vesi. Foto: Margus Ansu

Kas vesi, mis on tunginud Jaani kiriku käärkambri all asuvasse keldrisse, on müüridele ohtlik?


Vastab sihtasutuse Tartu Jaani Kirik tegevjuht Juhani Jaeger:

See ei liiguta müüre ega kahjusta otseselt vundamenti.

Kahjulikult mõjub vesi pikema aja jooksul punastele savitellistele. Need sisaldavad soola, mida müüridel võib näha valge kirmena, juba aastasadu. Võib juhtuda, et vee aurustumisel hakkab sool liikuma ja viib tellise pinda endaga kaasa.

Kuidas sattus vesi keldrisse?

See on meil igakevadine probleem. Kõige rohkem on seda viimasel kahel aastal, kui on olnud väga lumerohke talv. Pinnasevee tase on lume sulamise ajal kõrge ja seda imbub maapinnast ülespoole.

Kas ehituslikku viga ei ole tehtud?

Ei ole. Seda vundamenti ei ole projekteeritud vettpidavaks. Ehitajat ega projekteerijat ei saa süüdistada.

Milline on olukord kolumbaariumis ja muudes kiriku maa-alustes ruumides?

Tornipiilarite juures on tehnilised keldrid, kus käiakse iga paari-kolme aasta järel kontrollimas raudbetoonvundamendi seisukorda. Kolumbaariumis ei tohiks praegu vett olla, seal on pump, mis pumpab liigvett linna kanalisatsiooni.

Kas kogudus on midagi ette võtnud selleks, et linn ei veaks kiriku juurde kokku lumemäge? Eks sulanud ju osa sellestki keldrisse.

Sel talvel lükati lumi üsna ebameeldivalt vastu kirikuseina. Kui meil oli sellest südatalvel linnamajanduse osakonnas juttu, tulid mehed ja kaevasid lumehunniku ja kiriku müüri vahele meetrilaiuse ruumi. See vähendas probleemi, aga ei võtnud ära.

Linnale on kindlasti kulukas lund ära vedada. Meie asi on mälestise hoidjatena juhtida sellele tähelepanu. Tõstatan küsimuse sihtasutuse Tartu Jaani Kirik nõukogu koosolekul järgmisel teisipäeval.

Lumehunnik on osa probleemist. Fakt on ka see, et keegi ei ole uurinud, kas suurem osa veest tuleb keldrisse sellest hunnikust või hoopis veest, mis liigub Emajõe poole Tartu vanalinna alt läbi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles