Emajõe vastu asusid võitlusse päästjad ja kaitseliit

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vesi on kerkinud Emajões nii kõrgele, et see voolab nüüd üle Vabaujula ranna Dendroparki ning pääseb sealt Supilinna tagumisse kraavi. Täna hommikul täitsid kaitseliitlased liivakotid ning koos päästjatega ehitati kraavile veevoolu tõkestav tamm.


Lisaks 50 liivakotile kasutati vee tõkestamiseks kilet. Ilma kilega tihendamata leiab vesi liivakottide vahelt lõpuks ikkagi oma tee, selgitas kohapeal töid jälginud Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak.

Pärast tammiehitust asusid päästjad tööle linnapoolsema kraavi otsas, mille kevadveed olid üle kallaste kergitanud. Käivitati võimas pump, mis mõeldud suurte metsatulekahjude kustutamiseks. Pump tühjendab kraavi sisu Emajõkke tempos 110 liitrit sekundis. Jõevee pealetungi Supilinna tõkestab seal mullu kraavitruubile ehitatud regulaator.

Täna lõuna paiku oli Emajõe veetase tõusnud 295 sentimeetrit üle hüdroloogide kokkuleppelise nulltaseme. Ööpäevaseks tõusuks mõõtis EMHI automaatjaam 5,5 sentimeetrit. Rein Haak avaldas lootust, et veetaseme tõus hakkab nüüd raugema, kuna enamik Emajõge toitvaid jõgesid on pöördunud langusesse.

Tartu maavanema korraldusega on alates laupäevast, 16. aprillist keelatud Emajõel motoriseeritud veesõidukitega liiklemine Tartu linna piirist allavoolu kuni Võidu sillani. Liikluskeeld on mõeldud Emajõe kaldakindlustuste kahjustuste ennetamiseks, sest laevadest tekkivad lained lõhuvad jõe kaldaid.

Maismaal on seni liikluseks suletud Ihastesse suunduv kergliiklustee ning Vana-Ihastes Ranna puiestee, Rannakajaka ristmiku piirkond. Nädalavahetusel kitsendatakse ka Ihaste teel sõitmist.

Möödunud aasta 15. aprillil oli Emajõe veetase võrreldes praegusega 34 sentimeetrit kõrgem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles