Tartu tolm kipub piirnormi ületama

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Veski tänav täna hommikul veidi enne kaheksat.
Tartu Veski tänav täna hommikul veidi enne kaheksat. Foto: Martin Pau

Viimase nädalaga on Tartus Kalevi ja Lina tänava ristmiku lähedal paiknev õhuseirejaam fikseerinud õhus lenduvate, kopsudele ja südamele ohtlike peentolmuosakeste kontsentratsiooni pideva ja kiire tõusu.


Peentolmuks loetakse aineosakesi suurusega alla 10 mikrogrammi ehk sada korda alla milligrammi. Tervisele ohtlikuks piirnormiks peetakse rahvusvaheliselt kontsentratsiooni üle 50 mikrogrammi kuupmeetri kohta. 14. aprilli ööpäeva keskmiseks kujunes 46 μg/m³, kuid 13. aprilli keskmine oli veel 31 μg/m³. Lühiajaliselt oli Tartu õhus peentolmuosakesi üle 50 μg/m³ 13. aprilli õhtul.

Peentolmuosakesi pole palja silmaga võimalik näha ühekaupa, küll aga lademena koos jämedama tolmuga näiteks autodel või muudel siledatel pindadel. Kalendriaasta peale kokku ei tohi ööpäeva keskmine peentolmu kontsentratsioon tõusta piirnormist kõrgemale rohkem kui seitsmel päeval aastas.

Tallinna kesklinnas ületas peentolmu hulk ohtlikuks loetava piiri juba 12. aprillil. Eile oli tolmu kontsentratsioon pealinna südames juba kaks korda üle piirkontsentratsiooni: 105 mikrogrammi kuupmeetris. Peaaegu sama vilets oli eile olukord Kohtla-Järvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles